Državna agencija za istrage i zaštitu pretresa server Suda BiH

Zgrada Suda Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) pretresaju server Suda BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH 9. augusta.

Meta pretresa CMS sistem za automatsku raspodjelu i upravljanje sudskim predmetima, koji je uveden 2009. godine s ciljem smanjenja mogućnosti zloupotreba pri dodjeli sudskih predmeta, te bolje kontrole pristupa pravosudnim spisima.

"U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e vrše pretresanje servera CMS-a Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama", saopštilo je državno tužilaštvo.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koje sumnjiči da su zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva tokom 2020. godine, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća su o pretresanju CMS sistema, putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju predmete, rekli da se pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na predmete Suda BiH.

Pročitajte i ovo:

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiHTužilaštvo BiH proširilo istragu u predmetu protiv Mehmedagića i Debevca, uhapšena još jedna osoba

Ranko Debevec je 20. decembra prošle godine, dva dana nakon hapšenja, suspendovan sa pozicije predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, odlučila je prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Osman Mehmedagić se od 15. marta 2023. godine nalazi na "crnoj listi" američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

OFAC je, također, naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Pročitajte i ovo: Od hapšenja do svečanog dočeka čelnika policije Federacije BiH