WHO: Izraelska ofanziva na Rafu izazvala bi nemjerljivu katastrofu

Mnogi u Rafi žive u šatorskim kampovima i improvizovanim skloništima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi izraelska vojna ofanziva na grad Rafa na jugu Gaze izazvala "nemjerljivu katastrofu" i gurnula zdravstveni sistem ove enklave bliže kolapsu.

"Vojne aktivnosti u ovoj gusto naseljenoj oblasti predstavljale bi, naravno, nemjerljivu katastrofu", predstavnik WHO za Gazu i Zapadnu obalu Ričard Piperkorn (Richard Peeperkorn).

Više od milion Palestinaca nalazi se u Rafi, blizu granice sa Egiptom, gdje su mnogi smješteni u šatorskim kampovima i improvizovanim skloništima nakon što su pobjegli iz drugoih djelova Gaze od izraelskog bombardovanja.

Izraelska vojska saopštila je da u tom gradu želi da oslobodi taoce, koji su oteti početkom oktobra u napadima Hamasa, organizacije koju su i Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku.

Militanti Hamasa pri upadu na jug Izraela u oktobru su ubili oko 1.200 ljudi, a oko 240 su ih oteli i odveli u Gazu.

Izraelski odgovor na napad izazvao je teško razaranje u Gazi. Palestinsko ministarstvo zdravstva, koje kontroliše Hamas, objavilo je da je od tada ubijeno više od 28.400 ljudi, a ranjeno više od 68.000 ljudi.

Posljednjih mjeseci Rafa je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardovanja sjevernog dijela pojasa Gaze, te se u njemu prema procjeni UN-a trenutno nalazi 1,4 miliona ljudi.

Prije rata, Rafa je bila dom oko 250.000 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) obećao je da će pobijediti pripadnike Hamas za koje kaže da se kriju u gradu.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je Izrael da civili moraju biti zaštićeni, dok je britanski šef dipomatije Dejvid Kameron (David Cameron) poručio Izraelu da "zastane i ozbiljno razmisli" prije nego što napadne Rafu.