Reakcije na Radmanovićevu izjavu

Nebojša Radmanović, Foto: Midhat Poturović

Izjava člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, data u subotu u intervjuu beogradskim Večernjim novostima, da je Bosna i Hercegovina korak bliže raspadu nego jedinstvenom funkcionisanju i da to dobro znaju pojedini predstavnici međunarodne zajednice u BiH, koji u tome direktno učestvuju, izazvala je brojna reagovanja u BiH.

Većina ovdašnjih političara ipak smatra da raspad BiH nije realna opcija.

Stranka demokratske akcije poručila je članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću i sličnima da se BiH neće raspasti jer, kažu, to neće dozvoliti bosanskohercegovačke patriote, kao što nisu dozvolili ni u periodu 1992.-1995. godine, kada su snage podjela bile daleko jače nego sada.

Portparol SDA Samir Kaplan kaže da bi Nebojša Radmanović, kao najviši državni predstavnik i visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata, trebao da radi na izgradnji funkcionalne Bosne i Hercegovine, a ne na njenoj razgradnji:

„Blokada rada institucija BiH, zloupotreba entitetskog veta, blokiranje imenovanja dopredsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti, neusvajanje zakona potrebnih za stavljanje BiH na bijelu šengen listu, korištenje entitetskog veta više od 100 puta u posljednjih par godina samo su neki od primjera kako SNSD opstruira državu BiH. Ja mislim da bi se gospodin Radmanović trebao uključiti u deblokadu svih ovih procesa pa BiH ne bi bila, kako on to kaže, korak bliže raspadu nego normalnom funkcioniranju.“

Mislim da je ovo preteška izjava, posebno za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i za gospodina Radmanovića nije uobičajena, smatra predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić:

„Ja ne mislim da je to tako. Mislim da je zu jednoj od kriza koje se povremeno dešavaju u ovoj zemlji i da u principu ta izjava predstavlja alibi za političke konflikte koji su obilježili vrijeme vladavine SNSD-a i koaliciono partnerstvo sa drugim političkim akterima.“


Savez nezavisnih socijaldemokrata izjavu svoga visokog funkcionera smatra realnom

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ističe da nema potrebe da se tolika prašina diže oko ove izjave i da se prijeti patriotskim snaga, što je, kaže, u suštini prijetnja ratom:

„Stanje u BiH jeste takvo da je raspad sasvim realna mogućnost. Niko ne govori da će se to dogoditi u ratu ili da će se dogoditi na štetu nekog naroda, ali raspad je samo narodna riječ za proces decentralizacije, za proces povećavanja ustavnih prava, povećavanja nivoa ravnopravnosti itd. Prema tome, BiH je možda i u težem stanju nego što je Nebojša Radmanović ocijenio u svom intervjuu.“


Funkcioner Stranke za Bosnu i Hercegovinu Muharem Murseilović mišljenja je da izjava Radmanovića samo odražava snove Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji se neće ostvariti:

„Blokiranjem svega oni i čine da bude bliže raspadu BiH, ali to se neće desiti - neće im se ti snovi ostvariti.“

Presudan stav o budućnosti BiH imaće predstavnici međunarodne zajednice, a ne domaći političari, ocijenio je Borislav Bojić iz Srpske demokratske stranke:

„Sve ono što se bude zbivalo na ovim prostorima - ne vjerujem da ima neki bh. političar koji sad može da odredi sudbinu BiH. Ona će biti određivana kod uređivanja odnosa u jugoistočnoj Evrope, ovdje na zapadnom Balkanu.“


Za SDP BiH, kaže funkcioner ove stranke Damir Mašić, izjava srpskog člana Predsjedništva BiH je neozbiljna i neodmjerena i ima za cilj skretanje pažnje građana s ekonomskih problema u zemlji:

„S druge strane, gospodin Radmanović treba da se zapita šta su on lično i njegova politička partija, tačnije njegov politički lider gospodin Dodik doprinijeli u svemu tome da ta situacija iz njegove perspektive izgleda tako. A na kraju poruka i njemu i svima onima koji se brinu za opstojnost BiH i eventualnu upitnost – da ne postoji ništa ni u ovom trenutku ni u budućnosti što bi moglo dovesti do takvog nekog scenarija.“

Ovakve izjave samo su, prema riječima predsjednika Srpske radikalne stranke RS Milanka Mihailice, nastavak politike vladajućih stranaka koje su započele pred opšte izbore u BiH 2006. godine sa jedne strane pričama o referendumu, a sa druge strane traženjima za ukidanje RS stranaka iz Federacije BiH:

„Situacija u ovoj zemlji je sa političkog, ekonomskog i socijalnog aspekta zabrinjavajuća. Mi smatramo da treba učiniti dodatne napore da se ovi problemi rješavaju unutrašnjim dijalogom, razgovorima i da bi trebalo učiniti sve da se izbjegne bilo kakva situacija koja bi mogla voditi novim sukobima i konfliktima.“