Politički stavovi samo na intelektualnoj razini

"Krug 99", arhivska fotografija

Održana je izborna skupština asocijacije Nezavisnih intelektualaca, Krug 99. Za novog predsjednika izabran je doktor Sulejman Redžić, ugledni profesor biologije i angažovani aktivista u nevladinom sektoru. Sudeći prema percepciji javnosti, ali i prema nekim nesumnjivim činjenicama, ova asocijacija polako je počela gubiti na ugledu i postaje sve manje relevantna u domaćem političkom ambijentu.

RSE: Mora da se osjećate izuzetno počašćenim time što su Vas izabrali na čelo Kruga 99, jedne od najuglednijih asocijacija kod nas.

Redžić: To mi je izuzetna čast.

RSE: Pred Vama je velika odgovornost. Ne čini se samo meni da je poljuljan ugled Kruga 99?

Redžić: Naravno da se ukupno stanje i trendovi u bosansko-hercegovačkom društvu odražavaju na sve institucije i asocijacije, pa tako vjerovatno i na Krug 99. Ne bih mogao reći da su njegov ugled i njegova misija poljuljani, ali činjenica je da je u posljednjih nekoliko godina došlo do neke, uvjetno rečeno, erozije, posebno što se tiče konzistentnosti u pogledu članstva.

Neki članovi su prestali da dolaze na redovne sesije Kruga, neki su javno kazali da više ne mogu, ili ne žele. U Krugu ipak još uvijek postoji dovoljan broj članova koji predstavljaju jednu veliku snagu, koja može da nastavi misiju Kruga od njegovog osnivanja, od 1993. godine, a to je suverena Bosna i Hercegovina, nedjeljiva, multi-kulturalna i normalna država.

RSE: Kako se desilo da asocijacija, koja je brojala više od stotinu, sto pedeset ljudi, spadne na neke tri-četiri desetine, maltene jedna trećina je ostala aktivna? Neki se baš moraju i gurati ne bi ostavili utisak da su intelektualci.

Redžić: Ona je bila asocijacija masa i tada je generirala najbolje akcije i davala najbolje instrukcije, i vlastima Bosne i Hercegovine i demokratskoj javnosti. Međutim, dogodilo se, čisto iz bioloških razloga, da je Krug oslabljen. Mnogi su napustili ovaj svijet, mnogi vrlo ugledni intelektualci, naučnici i
Ne želimo biti predmetom dnevno političke situacije u Bosni i Hercegovini, niti imati prvenstveno primarnu zadaću da se time određujemo....
kulturni poslanici. Naravno da su iz raznoraznih razloga došli i oni koji bi željeli da nose takav atribut.

Mi smo utvrdili takvu platformu koja će napraviti neku vrstu revizije, koja će pokušati ojačati naše članstvo, prvenstveno sa mladim snagama. S druge strane i sa ljudima koji su se prvenstveno dokazali u svojoj struci, kao i u promociji demokratskih ideja i svega onoga što karakteriše jedno civilno društvo, bilo da su oni iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čitavog regiona i Evrope.

RSE: Imam dojam, i pitam, zašto neki ugledni osnivači Kruga napuštaju njegove redove, ili se barem povlače u ilegalu? Ima li tu krivice rukovodstva ili jednostavno dižu ruke zbog uzaludnosti napora?

Redžić: Puno ljudi je došlo biološki u takvu poziciju da jednostavno osjeća da se više ne može boriti onim intenzitetom, kao što je to nekad činio. S druge strane, vjerovatno je i rukovodstvo bilo jedno od uzroka odlaska određenog broja ljudi, ili pak zamrzavanja njihovih aktivnosti. Čujem da neki jednostavno ne žele, ili neće, da dođu na sesije Kruga, da se ne osjećaju članovima te asocijacije zato što je član Kruga i neko drugi ko njim ne odgovara po njihovim parametrima.

Međutim, Krug 99 je osnovan kao asocijacija u kojoj će svako imati pravo na individualitet, odnosno na očuvanje svojih individualnih vrijednosti i istupa, snoseći akademsku i svaku drugu odgovornost. Krug predstavlja jedan akademski okvir, gdje se to sve može na jedan primjeren način demonstrirati.

RSE: Gledano izvana, čini se kako su Vaše sesije posljednjih mjeseci, može biti i godina, previše na fonu dnevnog politikanstva, lišene kritičke misli, socijalne analize, intelektualnih promišljanja.

Redžić:
Slažem se s tim i mi ćemo to sada apsolutno promijeniti. Već smo zauzeli takvu programsku orijentaciju da ćemo se prvenstveno baviti određenim specifičnim temama. Naravno, Krug će i dalje imati svoje određenje prema nekim političkim trendovima u Bosni i Hercegovini i zauzimati će svoje stavove, ali na određenoj intelektualnoj razini.

U svakom slučaju ne želimo biti predmetom dnevno političke situacije u Bosni i Hercegovini, niti imati prvenstveno primarnu zadaću da se time
Novo rukovodstvo insistira na obnovi svih temeljnih vrijednosti koje ima Krug 99...
određujemo. Mi smo utvrdili naš program rada, tako da ćemo se uglavnom baviti tim pitanjima, obrađujući specifične teme u pojedinim oblastima društveno-političkog, ekonomskog, kulturnog i naučnog života. Također ćemo pokušati osvijetliti djela nekih istaknutih članova Kruga, kao i drugih osoba koje su na neki način obilježile prostor Bosne i Hercegovine u pozitivnom smislu riječi, bilo da se radi o kulturnom, naučnom ili ekonomskom doprinosu.

Spremni smo proširiti naše dosadašnje oblike djelovanja kroz organizaciju okruglih stolova i regionalnih konferencija, da raspravljamo na temu civilnog društva, pozicioniranja zemalja u intenzivnoj tranziciji, posebno studijama društveno političkog ustrojstva Bosne i Hercegovine, kao neke vrste unikatnosti i naravno traženja i osvjetljavanja budućih puteva njene reintegracije u jedno normalno, civilno društvo u regionu, pa i na širem prostoru.

RSE: U posljednjoj Slobodnoj Bosni sam pročitao stanovište jednog od uglednih članova, osnivača Kruga, koji sugeriše naglo ili blago skretanje Kruga 99 u neke nacionalne vode.

Redžić: Žao mi je zbog takvih konstatacija i mišljenja, ali ja nisam stekao takvo uvjerenje. Postoje određeni personalni odnosi i neki oblik disonancije između pojedinih članova, možda pripadnika takvih nacija. Novo rukovodstvo insistira na obnovi svih temeljnih vrijednosti Kruga 99. Tome u prilog govori i činjenica da, osim predsjednika, postoje i tri aktivna potpredsjednika ili dopredsjednika koji su pripadnici dominantnih nacionalnosti sa prostora Bosne i Hercegovine. Mi smo na taj način pokušali, bez obzira koliko to može biti stereotipno, dati do znanja da smo bili, a posebno u ovom periodu želimo biti, Bosna i Hercegovina u malom, želimo promovirati sve one vrijednosti bosansko hercegovačkog društva, a to je njegova multikulturalnost koju ja osobno cijenim kao komparativnu prednost u odnosu na sredine koje nisu multi-kulturalne prirode po nekim svojim istorijskim obrascima. Vrlo sam otvoren, tako sam i vaspitan i educiran, da ne bih pravio nikakve razlike, niti imao drugačije uklone prema bilo kojoj nacionalnoj ili kulturalnoj pripadnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u širem smislu riječi. Moje posebno zalaganje će biti da pokušam razuvjeriti neke od članova, ili dio bosansko hercegovačkog društva, koji je vjerovatno na osnovu nekih akcija prepoznao i takve uklone Kruga 99.