Sud BiH osudio ratnog silovatelja na šest godina zatvora

Zgrada Suda i Tužiteljstva BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Radu Grujića na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina zbog silovanja A-3 (ime nije objavljeno) bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine u selu Liplje kod Zvornika na istoku BiH.

Presudom od 29. februara je određeno i da osuđeni Rade Grujić mora žrtvi silovanja da isplati 10.000 maraka (5.000 evra).

Sutkinja Tanja Curović je, obrazlažući presudu, rekla da je sud van razumne sumnje utvrdio da je Grujić došao u kuću Sadete Salihović u kojoj su bili smješteni civili bošnjačke nacionalnosti, odveo oštećenu A-3 u sobu, naredio joj da se skine i silovao je, čime je počinio zločin protiv čovječnosti.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju je dozvoljena žalba, a Grujiću je određen pritvor do pravosnažnosti presude.

Suđenje Grujiću počelo je 13. aprila 2023. godine. Osuđenik je u toku rata bio pripadnik čete Snagovo, Teritorijalne odbrane Zvornik. Grujić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pročitajte i ovo: Muzej na mjestu ratnog 'logora za silovanje' pored Sarajeva

Navode optužbe tužilaštvo je dokazivalo pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Tokom suđenja, tužiteljica Eldina Biuk je rekla da je oštećena A-3 (ime nije javno objavljeno) "jasno, nedvosmisleno i detaljno" opisala šta se dešavalo u Liplju, kako su žene odvođene i kako je ona silovana.

Tužiteljica je navela da je A-3 Grujića poznavala jer joj je bio komšija, te da ga je na fotografijama i kasnije u sudnici identifikovala kao osobu koja je silovala.

Pročitajte i ovo: Optužnica za silovanje tokom rata u Zvorniku

Za ratne zločine na području opštine Zvornik pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašeni su krivim Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mićo Stanišić, Stojan Župljanin.

U Srbiji su, pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, za zločine u Zvorniku 2010. osuđeni Branko Grujić i Branko Popović, kao i Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković i Goran Savić, koji su, prema optužnicama, organizovano i dobrovoljno došli iz Srbije.

I dalje se traga za oko 400 osoba nestalih s područja opštine Zvornik.

U izvještajima međunarodnih aktera u BiH, u periodu od 1992. do 1995. godine, procjenjuje se da je silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

Mnogi od njih nikad nisu dobile potrebnu medicinsku, psihološku i financijsku podršku.

BiH nema državni zakon za podršku žrtvama rata, među kojima su i one koje su pretrpjele seksualno nasilje.