Život kraljice Elizabete II u fotografijama

Kraljica Elizabeta i princ Endrju, vojvoda od Jorka, stižu na službu zahvalnosti za pokojnog princa Filipa, vojvodu od Edinburga, u Vestminstersku opatiju, u Londonu, Britanija, 29. marta 2022.
 

Članovi britanske kraljevske porodice poziraju oko princeze Elizabete i Filipa, vojvode od Edinburga, u prestonoj sali Bakingemske palate na dan njihovog venčanja, 20. novembra 1947. godine.
 

Princeza Elizabeta od Velike Britanije 16. oktobra 1951
 

lizabeta prima državni mač od kenterberijskog nadbiskupa pre ceremonije krunisanja u Vestminsterskoj opatiji 2. juna 1953. godine.
 

Kraljica Elizabeta II pozira na dan svog krunisanja, 2. juna 1953. godine, skoro godinu i po dana nakon što je postala kraljica nakon smrti svog oca Džordža VI, 6. februara 1952. Njeno krunisanje je bilo prvo koje je emitovano na televiziji.
 

Kraljica, princ Filip i troje njihove dece En, Endrju i Čarls (s leva na desno; njihovo četvrto dete, princ Edvard, rođen je četiri godine kasnije) u zamku Balmoral 1960.
 

Britanska kraljica Elizabeta II i iranski šah Mohamed Reza Pahlevi zauzimaju svoja mesta na banketu koji je šah priredio u čast kraljice u palati Golestan u Teheranu, Iran, 2. marta 1961.

Kraljica sa dva svoja sina, prinčevima Endrjuom (levo) i Edvardom, čitala je knjigu u Bakingemskoj palati tokom snimanja kraljičine božićne poruke Komonveltu 1971. godine.
 

Američki predsednik Džimi Karter, desno, i kraljica Elizabeta II fotografisani su sa francuskim predsednikom Valerijem Žiskarom d'Estenom, u Bakingemskoj palati u Londonu, maja 1977. Valeri Žiskar d'Esten, bio je predsednik Francuske od 1974. do 1981.
 

Kraljica pozira sa princom Čarlsom i njegovom verenicom, ledi Dajanom, u Bakingemskoj palati u martu 1981. Skandal zbog preljube i razvod naslednika 1996. izazvali su šok u kraljevskom establišmentu i britanskom društvu.
 

Kraljica Elizabeta II stoji sa predsednikom SAD Ronaldom Reganom tokom ceremonije u čast njene posete zapadnoj obali Sjedinjenih Država, u Santa Barbari, Kalifornija, SAD, 23. februara 1983.
 

Kraljica i Čarls gledaju konjske trke u Epsomu nakon onoga što je ona čuveno opisala kao "annus horribilis", 1992, kada su se njena dva najstarija sina odvojila od svojih žena, ćerka En se razvela, a požar uništio deo zamka Vindzor.
 

Kraljica (levo) i bivša britanska premijerka Margaret Tačer dolaze na večeru povodom proslave njenog 70. rođendana u London 1995. godine.
 

Kraljicu Elizabetu II pozdravljaju dobronamernici u poseti novorekonstruisanoj bolnici Kraljice Elizabete u Londonu 2001. godine.
 

Kraljica Elizabeta II i ruski predsednik Vladimir Putin dolaze u Bakingemsku palatu, London, 24. juna 2003.
 

Kraljica Elizabeta II i princ Filip prisustvuju službi povodom proslave godišnjice svog dijamantskog venčanja, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, u novembru 2007.
 

Kraljica Elizabeta II otkriva bistu portreta vajara Oskara Nemona u Domu lordova u Londonu u oktobru 2009.
 

Kraljičin najstariji sin i naslednik, princ Čarls, ljubi ruku svojoj majci na događaju Kraljevskog hortikulturnog društva 2009. godine.
 

Kraljica Elizabeta II polaže venac na Ground Zero u Njujorku 6. jula 2010. godine, na mesto dva napada Al Kaide u kojima su 11. septembra 2001. poginule hiljade Amerikanaca i drugih državljana.
 

Kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip šetaju Kraljevskom galerijom u Vestminsterskoj palati tokom državnog otvaranja parlamenta u Londonu u maju 2010.
 

Elizabet i Filip (prvi red, centar) poziraju za zvaničnu fotografiju sa Grenadirskom gardom nakon što su puk predstavili novim bojama 2010.
 

Kraljica se sastaje sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Benediktom XVI, u septembru 2010. godine.
 

Konjički policajci patroliraju ispred Bakingemske palate u Londonu 16. maja 2011. Irski militanti koji se protive mirovnom procesu sa Britanijom upozorili su na bombu u centru Londona u ponedeljak, dan pre nego što je kraljica Elizabeta trebalo da doputuje u istorijsku posetu Irskoj
 

Kraljica stiže u rezidenciju irskog predsednika tokom njene istorijske posete u maju 2011. godine, prve posete britanskog šefa države Republici Irskoj, koja je stekla nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1922. godine.
 

Malala Jusafzai (desno) daje primerak svoje knjige kraljici Elizabeti II tokom prijema za mlade, obrazovanje i Komonvelt u Bakingemskoj palati u Londonu, 18. oktobra 2013.
 

Kraljica Elizabeta II rukuje se sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem po njegovom dolasku na audijenciju u Bakingemsku palatu u centru Londona, 30. oktobra 2013.
 

Pomoćnik u galeriji drži novčić od 2 funte sa novim portretom britanske kraljice Elizabete nakon otkrivanja u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu 2. marta 2015. Ovo je peti portret kraljice koji je korišćen na britanskom novčiću tokom njene vladavine.
 

Britanska kraljica Elizabeta dočekuje Terezu Mej na početku audijencije u Bakingemskoj palati, gde ju je pozvala da postane premijerka, u Londonu, 13. jula 2016.
 

Predsednik SAD Donald Tramp i prva dama SAD Melanija Tramp prisustvuju ceremoniji dobrodošlice sa britanskom kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati, u Londonu, 3. juna 2019.
 

Britanska kraljica Elizabeta II pozdravlja novoizabranog lidera Konzervativne stranke Borisa Džonsona tokom audijencije u Bakingemskoj palati, London, 24. jula 2019.
 

Britanska kraljica Elizabeta II jaše 14-godišnjeg Fell ponija u Vindsor Home Parku
 

Deca iz osnovne škole Crathie poklanjaju britanskoj kraljici Elizabeti II čestitku u paviljonu za kriket Balmoral, Škotska, Britanija, 1. oktobar 2021.
 

Britanski princ Čarls, levo, sa kraljicom Elizabetom II, princom Luisom njenim praunukom, koji pokriva uši rukama, pored njegove majke Kejt, vojvotkinje od Kembridža i princeze Šarlote, njene ćerke, desno, stoje na balkonu Bakingemske palate, London, četvrtak, 2. juna 2022., tokom prvog od četiri dana proslave povodom obeležavanja kraljičinog  platinastog jubileja. Događaji tokom dugog prazničnog vikenda u Velikoj Britaniji imaju za cilj da proslave 70 godina monarhove službe.
 

Kraljica Elizabeta II tokom posete zvaničnog otvaranja nove zgrade u bolnici Temza, Mejdenhed, Engleska, 15. jula 2022.
 

Britanska kraljica Elizabeta dočekuje Liz Tras tokom audijencije na kojoj je pozvala novoizabranu liderku Konzervativne stranke da postane premijerka i formira novu vladu, u zamku Balmoral, Škotska, Britanija, 6. septembra 2022.