Putin pristao da povuče vojsku iz više jermenskih regiona

Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) razgovara sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom na marginama sastanka Evroazijske ekonomske unije u Kremlju u Moskvi, 8. maj 2024.

Predsednik Vladimir Putin pristao je da povuče ruske snage i graničare iz različitih delova Jermenije na zahtev Jerevana, rekao je Putinov portparol u četvrtak, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

Saopštenje je usledilo nakon odlaska skoro 2.000 ruskih mirovnjaka iz regiona Nagorno-Karabaha i okoline tog područja, koje je Azerbejdžan silom vratio u septembru prošle godine. Njihov izlazak okončao je višegodišnje raspoređivanje koje je Moskvi dalo vojno uporište u strateškom regionu Južnog Kavkaza.

Jermenija je zatražila od ruskih graničara da od 1. avgusta napuste svoja mesta na glavnom aerodromu u zemlji u Jerevanu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao da su Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan na sastanku u Moskvi 8. maja postigli dogovor o talasu novih odlazaka snaga Rusije.

"U jesen 2020. godine, na zahtev jermenske strane, naša vojska i graničari su raspoređeni u više jermenskih regiona. Pašinjan je rekao da danas, zbog promenjenih uslova, više nema takve potrebe, pa se predsednik Putin složio i dogovoreno je povlačenje naše vojske i graničara", rekao je Peskov Interfaksu.

Pročitajte i ovo: Azerbejdžan traži od Haškog suda da odbaci optužnicu Jermenije za etničko čišćenje

Novinska služba Sputnjik Jermenija citirala je jednog visokog jermenskog političara iz vladajuće partije koji je rekao da su se Putin i Pašinjan dogovorili da se ruske snage i graničari povuku iz pet jermenskih regiona.

Ruski graničari će, međutim, ostati na granici Jermenije sa Turskom i Iranom – na zahtev Jerevana – rekao je Peskov, a prenosi Interfaks.

Pašinjan je kritikovao Rusiju što nije intervenisala da zaustavi azerbejdžanske snage u Karabahu i od tada je javno doveo u pitanje tradicionalni savez svoje zemlje sa Rusijom – koja ima niz vojnih objekata unutar Jermenije – i počela je da stvara bliže veze sa Zapadom.

Jermenija i Azerbejdžan se spore decenijama oko separatitčkog regiiona Nagorno Karabah, koji je u sastavu Azerbejdžana.

Nakon što su snage Bakua ponovo zauzele ovaj planinski region koji je godinama bio pod kontrolom etničkih Jermena, većina žitelja je pobegla u Jermeniju.

Zvanični Jerevan optužuje Azerbejdžan za etničko čišćenje, kao i da veliča rasizam protiv Jermena, dozvoljava govor mržnje protiv Jermena i uništava jermenske kulturne objekte – što Baku negira.

Izvor: Rojters