Rusija će pomoći Vijetnamu da izgradi nuklearni centar

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Vijetnama To Lam rukuju se u predsjedničkoj palati u Hanoju, Vijetnam, 20. juna 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 20. juna niz sporazuma sa svojim vijetnamskim kolegom To Lamom.

Pored ostalog, potpisali su sporazume o daljnjoj suradnji na području obrazovanja, nauke i tehnologije, istraživanja nafte i plina te zdravstva. Također su se dogovorili da će raditi na planu za nuklearni naučni i tehnološki centar u Vijetnamu, piše AP.

Nakon razgovora, Putin je rekao da dvije zemlje dijele interes u "razvoju pouzdane sigurnosne arhitekture" u azijsko-pacifičkoj regiji koja se temelji na neupotrebi sile i mirnom rješavanju sporova bez mjesta za "zatvorene vojno-političke blokove".

Isto je ponovio i novi vijetnamski predsjednik To Lam, koji je rekao da nastoje i dalje "dalje sarađivati u odbrani i sigurnosti kako bi se nosili s netradicionalnim sigurnosnim izazovima" dok provode energetske projekte i šire ulaganja.

Također je čestitao Putinu na ponovnom izboru i pohvalio "domaću političku stabilnost" Rusije.

"Sporazumi između Rusije i Vijetnama nisu bili tako značajni kao sporazum koji je Putin potpisao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom prethodnog dana, obećavajući uzajamnu pomoć u slučaju invazije", rekao je Nigel Gould-Davies, viši suradnik za Rusiju i Euroaziju pri International Instituta za strateške studije u Londonu, te bivši britanski veleposlanik u Bjelorusiji za agenciju AP.

Moskva nastoji ojačati veze u Aziji kako bi nadoknadila rastuću međunarodnu izolaciju zbog vojnih akcija u Ukrajini.

Sjedinjene Države kritizirale su posjet jer Putinu daje platformu za promicanje invazije na Ukrajinu. Vijetnam i dalje cijeni povijesne veze koje ima s Rusijom iako radi na poboljšanju svojih odnosa s Evropom i Sjedinjenim Državama.

Invazija na Ukrajinu je pred Vijetnam stavila diplomatski izazov, s kojim se za sada "dobro nosi". Vijetnam je naime bio suzdržan pri raznim rezolucijama Ujedinjenih naroda kojima se osuđuju ruske akcije, ali je ipak zadržao dobre odnose s Ukrajinom te čak poslao nešto pomoći Kijevu, piše BBC.

Vijetnam se drži svojih dugotrajnih političkih načela prema kojima je prijatelj sa svima, ali ne sklapa formalne saveze - što vodstvo komunističke partije naziva "diplomacijom bambusa", koja se savija kako pušu vjetrovi rivalstva velikih sila, a da pritom ne stane ni na jednu stranu.

To je razlog zašto je Vijetnam tako spremno unaprijedio svoje odnose sa Sjedinjenim Državama, zemljom protiv koje su njegove prijašnje vođe vodile dug i razoran rat, u interesu traženja unosnih tržišta za izvoz i balansiranja bliskih veza sa susjednom Kinom.

SAD se usprotivio službenom posjetu Putina Vijetnamu s obrazloženjem da potkopava međunarodne napore izolacije Rusije.

Putin je prije dolaska pohvalio tu zemlju zbog njezina uravnoteženog stava o ratu u Ukrajini. Uoči državnog posjeta Vijetnamu, Putin je pohvalio Vijetnam zbog podrške "pragmatičnom načinu rješavanja krize" u Ukrajini, piše list Nhan Dan.

Ruski čelnik koji dolazi u prvi posjet Vijetnamu od 2017., kada je sudjelovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), rekao je da Rusija i Vijetnam također dijele "slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji".

Stajalište Vijetnama glede Južnog kineskog mora razlikuje se od stava Kine koja tvrdi da je strateški plovni put gotovo u potpunosti njen, uključujući plinska i naftna polja u vijetnamskom isključivo ekonomskom pojasu gdje ruske tvrtke vade naftu i plin.

Ruski čelnik se susreo i sa šefom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom, vijetnamskim premijerom Phamom Minh Chinhom i Vijetnamcima koji su studirali u Rusiji.

S obzirom na to da je izoliran na međunarodnoj sceni, Putin nastoji dobiti podršku preostalih saveznika Rusije.

Pročitajte i ovo: Sporazum Moskve i Pjongjanga predviđa 'međusobnu podršku' u slučaju agresije, kazao Putin