Putin u Sjevernoj Koreji kako bi pojačao saradnju usred ukrajinskog rata

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un čeka dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina na aerodromu u Pjongjangu 18. juna.

Dvodnevna posjeta ruskog predsjednika jednopartijskoj državi pomno se prati u potrazi za naznakama novog strateškog saveza, dok Moskva nastoji povećati svoje snabdijevanje municijom i balističkim projektilima, za upotrebu na ukrajinskom ratištu.

Zvanična fotografija koju je objavila Sjevernokorejska centralna nova agencija (KCNA) prikazuje Putina (lijevo) kako hoda sa sjevernokorejskim Kimom po dolasku na aerodrom u Pjongjangu.

Državna televizija prikazala je Kima i Putina kako se rukuju i više puta grle po dolasku ruskog lidera na aerodrom u Pjongjangu.

Zajednička povorka limuzina prolazi sjevernokorejskom prijestonicom ukrašena ruskim zastavama i slikama Putina.

 

Putin (desno) je izrazio zahvalnost za "nepokolebljivu podršku" Pjongjanga na početku samita dok su dvojica žestoko antizapadnih lidera tražili načine za jačanje saradnje.

Sjevernokorejci prisustvuju ceremoniji dočeka Putina u Pjongjangu 19. juna.

"Izuzetno cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu u pravcu Ukrajine", rekao je Putin Kimu na početku njihovih razgovora, prenose ruski mediji.

Putin i Kim hodaju crvenim tepihom dok ih djeca pozdravljaju mašući ruskim zastavama.

Vojno osoblje Sjeverne Koreje dok dvojica lidera učestvuju u ceremoniji dobrodošlice.

Kim je odnose Sjeverne Koreje i Rusije nazvao "vatrenim prijateljstvom".

Kim je obećao "punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u izvođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, sigurnosnih interesa i teritorijalnog integriteta".

Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužili su Sjevernu Koreju da snabdijeva Rusiju oružjem, uključujući balističke rakete, koje će koristiti u Ukrajini, kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Putin i Kim prisustvuju sastanku u Pjongjangu.

Ruski savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da bi potpisi tokom posjete mogli uključivati ​​sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je otvoreno podržala rusku invaziju na Ukrajinu i priznala ilegalnu aneksiju Krima od Ukrajine 2014. godine.
 

Ruskog predsjednika Vladimira Putina, u svom prvom putovanju u Pjongjang za 24 godine, dočekali su portreti poredani niz ulice, uz rusku zastavu. Putin želi da pojača saradnju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i obezbijedi više oružja dok se Rusija bori protiv Ukrajine.