Sastanak Putina s generalnim sekretarom UN poslednjeg dana samita BRIKS-a

Pozdravi dobrodošlice na različitim jezicima u Kazanju uoči samita BRIKS-a 22-24. oktobra 2024.

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da se sastane s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom (Guterres) na marginama samita BRIKS-a u Kazanju, izjavio je u ponedeljak saradnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Samit od 22. do 24. oktobra, koji okuplja lidere iz Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike i nekoliko drugih zemalja, Moskva vidi kao priliku da pokaže da su propali napori Zapada da izoluje Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu.

Uprkos sastanku Putina i Gutereša, koji bi trebalo da se održi 24. oktobra, nema naznaka da su Kijev ili Moskva spremni za šire mirovne pregovore kako bi se sukob okončao.

Gutereš je dosledno kritikovao postupke Rusije, navodeći da je invazija Moskve na Ukrajinu "opasan presedan" za svet. Šef UN je više puta pozivao na "pravedan mir" koji poštuje međunarodno pravo i "teritorijalni integritet" Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Zašto bi samit BRIKS-a u Rusiji mogao biti najvažniji dosad?

Tokom sastanka sa Putinom u aprilu 2022, samo dva meseca pošto je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, Gutereš je ponovio stav UN i razgovarao o predlozima za humanitarnu pomoć i evakuaciju civila iz zona sukoba.

Putin tvrdi da Ukrajina mora da ustupi više teritorije na jugu i istoku kao preduslov za primirje, što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kategorički odbacio.

Zelenski je, obraćajući se prošlog meseca Savetu bezbednosti UN, tvrdio da se Moskva može naterati na mir samo međunarodnim pritiskom.

Pored sastanka sa Guterešom, Ušakov je potvrdio da Putin planira da održi bilateralne razgovore sa nekoliko ključnih lidera, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, predsednika Kine Si Đinpinga, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), iranskog predsednika Masuda Pezeškijana i palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Ti sastanci naglašavaju napore Rusije da održi i ojača veze s uticajnim zemljama i liderima van zapadne sfere, koristeći samit BRIKS-a kao stratešku platformu za suprotstavljanje diplomatskoj izolaciji.

Uz izveštaje TASS-a i Interfaksa