Održana protestna šetnja u Gradačcu povodom godišnjice ubistva Nizame Hećimović

Protestna šetnja u Gradačcu, Bosna i Hercegovina, 11. avgust 2024.

Stotinak mještana Gradačca, gradića na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, održalo je protestnu šetnju u nedjelju, 11. avgusta povodom godišnjice ubistva njihove sugrađanke Nizame Hećimović.

Zajedno sa još dvoje ljudi, nju je ubio njen bivši suprug Nermin Sulejmanović 11. avgusta prošle godine.

On je izvršio samoubistvo prilikom policijske akcije koja je uslijedila.

Pročitajte i ovo: 'Dok ima nade, ja ću da se borim za Nizamu'

Protestnu šetnju su organizovali Udruženje mladih "Futura" i Neformalna grupa građanki i građana Gradačac.

Kako su navele ove organizacije u zajedničkom saopštenju, u Bosni i Hercegovini "nasilje nad ženama i djevojčicama prolazi neopaženo i nekažnjeno".

"Stoga, potrebno je poduzeti niz reformi s ciljem usklađivanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, u svrhu efikasne borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", ističu iz ovih organizacija.

Mještani Gradačca, između ostalog, traže niz reformi u cilju efikasnije borbe protiv nasilja nad ženama

Kažu da šetnjom kroz Gradačac šalju poruku "da je rodno zasnovano nasilje ozbiljan i sveprisutan problem i onda kada je javnost fokusirana na druge teme".

"Vođeni sviješću da kao društvo još uvijek imamo snage da, prije svega, sebe korigujemo i prestanemo relativizirati nasilje nad ženama, ukazujemo na obavezu i dužnost svih institucija da svim kapacitetima štite i omoguće ostvarenje prava na dostojanstven i slobodan život svake žene i djevojčice", upozoravaju u saopštenju.

Takođe napominju da "uspostavljanje novih mehanizama prevencije i zaštite u svim lokalnim zajednicama mora biti prioritet", uz neophodne reforme kojim bi se zakonodavni i institucionalni okvir uskladili sa "međunarodnim dokumentima koji nas obvezuju na zaštitu osnovnih ljudskih prava".

"Naše društvo još uvijek ima šansu za ozdravljenjem. Na to nas zadužuju sve žrtve rodnozasnovanog nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Jedan od natpisa okačenih u Gradačcu na dan protestne šetnje

Ubistvo Nizame Hećimović njen bivši suprug je prenosio uživo na Instagramu, a taj video je kasnije uklonjen.

Samo nekoliko dana prije ubistva, Hećimović je od suda i policije tražila izricanje mjera protiv svog bivšeg supruga, i zabranu prilaska i uznemiravanja.

Sutkinja Opštinskog suda u Gradačcu Lejla Numanović je 7. avgusta izdala rješenje kojim je odbijeno izricanje ovih mjera, a četiri dana kasnije Hećimović je ubijena.

Kako je ranije za Radio Slobodna Evropa potvrdila glavna disciplinska tužiteljka, podignuta je disciplinska tužba protiv sutkinje Numanović.

Pročitajte i ovo: Šta se desilo nakon ubistva Nizame Hećimović?