Aktivisti ne odustaju od novih protesta u Srbiji

Protesti i blokade saobraćaja blizu Sava centra u Beogradu, 4. decembar, 2021.

Protesti u Srbiji biće nastavljeni 11. decembra, saopštila je organizacija Ekološki ustanak.

Predstavnik tog pokreta, koji deluje sa 40 građanskih inicijativa Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je 10. decembra da će nova blokada autoputa početi u 14 časova i trajati jedan sat.

"Naš apsolutni zahtev je da se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi ugovori i memorandumi koje je sa tom kompanijom potpisala vlast moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku", saopštio je Ekološki ustanak.

Pročitajte i ovo: Za prekid protesta organizatori čekaju sprovođenje obećanja vlasti u Srbiji

Navedeno je da će u protestnim blokadama u subotu učestvovati tridesetak gradova u Srbiji, kao i da će protest podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sedišta kompanije Rio Tinto u Londonu.

"Povlačenje predatorskih zakona dobar je znak, ali je to daleko od pobede", saopštio je Ekološki ustanak i ponovio zahtev da se javni medijski servis Radio-televizija Srbije otvori za stručnjake i naučnike koji bi objasnili opasnosti eksploatacije litijuma u Srbiji.

Taj pokret ponovio je poziv Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da zakonito obezbeđuje protestne skupove i da, kako je naveo, da ne vrši represiju i zastrašivanja građana koji u njima učestvuju.

Pokret "1 od 5" miliona podržao je najavljeni nastavak protesta u Srbiji i saopštio da će u njima učestvovati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 10. decembra da je vlast, kako je rekao, ispunila sve ekološke zahteve i ocenio da su dalji zahtevi politički.

"A šta kažu političari, za to nisam zainteresovan", rekao je Vučić tokom službene posete Novom Sadu.

Pročitajte i ovo: Demonstranti u Srbiji sumnjaju da su snimani Huawei opremom

Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, nakon što predsednik države Aleksandar Vučić nije potpisao taj akt i vratio ga Skupštini zbog protesta građana širom zemlje prethodna dva vikenda.

U Skupštini je istovremeno, takođe na Vučićev predlog, vraćen Predlog zakona o izmenama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i o izmenama četiri člana tog zakona parlament trenutno raspravlja na posebnoj sednici na kojoj je to jedina tačka dnevnog reda.

Zbog ta dva zakona, koje je državni parlament usvojio 26. novembra, protekla dva vikenda u mnogim gradovima Srbije održane su protestne blokade građana.

Pročitajte i ovo: Šta je sporno u zakonima zbog kojih se protestuje u Srbiji?

Ekološki ustanak i nevladine organizacije, posebno one koje se bave sektorom prava, zahtevale su povlačenje tih zakona jer ih vezuju za, kako kažu, pogodovanje britansko-australijskoj kompaniji Rio Tinto koja u Srbiji, najpre u dolini Jadra na zapadu Srbije, namerava iskopavanje rude litijuma.

Suština njihovih primedbi je da bi kroz izmene ta dva zakona omogućile kompanijama da preuzmu zemljište u privatnom vlasništvu ako država određeni projekat proglasi javnim interesom.

Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinta, saopštila je u septembru da je planirano da projekat Jadar bude primer najbolje tehnologije za preradu rude koja ispunjava tri, za tu kompaniju najvažnija principa - da bude tehnološki održiva, ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa.

"Metoda prerade jadarita rezultat je višegodišnjeg rada naše kompanije i ona će se odvijati u modernom postrojenju, sa inovativnom i održivom procesnom tehnologijom, koja je ekološki prihvatljiva i značajno naprednija od ranije korišćenih", navedeno je iz Rio Sava Exploration.

Kompanija je u saopštenju reagovala na, kako je navedeno, neistine koje se plasiraju u javnosti o tehnologiji prerade rude jadarita.

"Priprema rude za dalju preradu prvi je korak, tokom koga se u procesu dobijanja koncentrata od rude jadarita odbacuje jalovi materijal, glina, karbonati, drobljenjem i mokrim klasiranjem", precizirano je iz Rio Sava Exploration.

Pročitajte i ovo: Ekološke borbe širom sveta: Od vezivanja za drveće do šatora

Savo Manojlović, iz Pokreta Kreni-Promeni koji je jedan od predvodnika protesta u Srbiji, izjavio je po reakciji države u vezi sa zakonima o eksproprijaciji i referendumu da su zahtevi građana ispunjeni i da ta nevladina organizacija do daljeg neće organizovati blokade puteva u Srbiji.

"Ovo je prva pobeda građana od 2012, kada je vladajuća Srpska napredna stranka, koju predvodi predsednik države Aleksandar Vučić, došla na vlast", saopštio je Manojlović.

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije preporučio je vlasti 6. decembra da ne donosi izmene Zakona o eksproprijaciji i ocenio ih kao štetne po građane i na strani krupnog kapitala. To savetodavno državno telo navelo je da se predloženim izmenama ugrožava pravna sigurnost građana Srbije i ugrožava mirno uživanje imovine.