Protest protiv iskopavanja litijuma ispred Skupštine Srbije

Vaš browser nepodržava HTML5

Bilo da se sednica skupštine o eksploataciji litijuma zakaže ili ne, kopanja litijuma neće biti - poručili su aktivisti na protestu koji se održao 30. septembra uveče ispred Skupštine Srbije.

Protest je organizovan nakon što u skupštini u ponedeljak nije održana najavljena rasprava o rudarenju litijuma i bora, koju je prethodno tražila opozicija.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja parlamenta raspravlja o rudarenju litijuma i bora, ali da će zakazati sednicu u redovnom zasedanju za 7. oktobar, na čijem će dnevnom redu biti predlog zakona opozicije.

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar", poručio je na protestu da se vlast boji građana koji su protiv iskopavanja litijuma.

"Juče su zakazali sednicu, da bi danas razmišljali da li će je održati ili neće", rekao je Kokanović.

On je poručio da narod neće dozvoliti kopanje litijuma i bora.

"Od vaših akcija zavise naše reakcije. Znamo da ne damo i nećete kopati", rekao je on na protestu.

Protest ispred Skupštine Srbije, 30. septembar 2024.

Dodao je da vrh džave i Vlada Srbije "lobiraju za Rio Tinto".

"Onda se pitamo da li su oni na platnom spisku kompanije ili je kompanija u sastavu Vlade", poručio je Kokanović.

Rekao je i da će protivnici rudnika "biti tu" (ispred parlamenta) kad god da bude održana sednica Skupštine i ako ne budu zadovoljni ishodom glasanja.

Aktivistkinja Ljiljana Bralović je na protestu izjavila da predsednica Skupštine "ne sme" da zakaže sednicu, jer je većina građana Srbije protiv iskopavanja litijuma.

"Nećemo se umoriti, nikada nećemo prestati da te borimo. Pobedićemo, Ana, zakazala ili ne zakazala, raspravljali ili ne raspravljali", poručila je Bralović.

Kao neistinite je odbacila navode objavljene u delu provladinih medija da su aktivisti protiv iskopavanja litijuma "strani plaćenici", optužujući vlast da "rasprodaje" Srbiju.

Pročitajte i ovo: Zabrana za litijum u Srbiji, za predlagače izlaz, za 'Rio Tinto' presedan

Parlamentrana opozicija je u Skupštini 10. septembra predala zahtev za održavanje vanredne sednice u vezi sa izmenama zakona o rudarstvu i energetici koje se odnose na zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je taj opozicioni predlog ocenio kao "imbecilan, nepismen i glup".

Brnabić je u ponedeljak optužila poslanike iz redova opozicije da su "učinili sve da odugovlače raspravu".

Rekla je da su poslanici opozicije sve vreme "sprovodili opstrukciju", jer ih je "sramota od predloga zakona koji su uputili".

"Oni ne žele da pokažemo kakve su neistine izneli u tom predlogu zakona, kao ni kakav bi uticaj taj zakon imao na privredu i strane i domaće investicije", rekla je Brnabić.

Pročitajte i ovo: Predsednica Skupštine Srbije najavila raspravu o rudarenju litijuma na redovnoj sednici

Vlada Srbije je ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Nakon toga su u više desetina gradova širom Srbije organizovani protesti.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za RSE naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.