Sedamnaesti protest "Srbija protiv nasilja" u slikama

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" okupili su se 26. avgusta po sedamnaesti put ispred Skupštine Srbije odakle su krenuli ka zgradi Radio televizije Srbije, a potom i do sedišta Regulatornog tela za elektronske medije.
 

U fokusu protesta bilo je medijsko izveštavanje i stanje u prosveti uoči početka nove školske godine.
 

Na čelu protestne kolone bili su veliki transparenti "Srbija protiv nasilja" i "Studenti protiv nasilja", dok su okupljeni nosili i transparente "Sve je po zakonu" i "Režimski Emiter Mržnje".
 

Učesnicima su se obratili prosvetni radnici, profesori i studenti koji su poručili da vlast posle masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 3. maja u Beogradu nije uradila dovoljno.
 

"Prošlo je više od 100 dana od nezamislive tragedije koja nam se desila, od kad smo na najbrutalniji način suočeni sa potpunim kolapsom državnog obrazovnog sistema", rekla je suspendovana profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov okupljenima ispred zgrade RTS-a.
 

Profesorka srpskog jezika Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" navela je da je "za ozdravljenje školstva i društva važno da imamo dobre i profesionalne medije".
 

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 osoba, među kojima je najviše dece.
 

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a. Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije opoziciju na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora. Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.
 

Transparent na sedamnaestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.