Četvoro uhapšenih zbog planiranja nereda na protestu u Beogradu, saopštila policija

Ilustrativna fotografija

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je 9. avgusta da je policija u Subotici na severu Srbije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, uhapsila četiri osobe "zbog sumnje da su planirale izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu" 10. avgusta.

"To se sve vidi iz njihove prepiske", saopštio je Dačić i dodao da će uhapšeni biti predati tužilaštvu na dalje postupanje.

Nedeljama se u gradovima širom Srbije održavaju protesti protiv iskopavanja litijuma, a glavni su ekološke organizacije najavile za subotu 10. avgust u centru Beograda.

Tog dana ističe rok koji su organizatori protesta dali Vladi Srbije da usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima 9. avgusta da su "ruske službe bezbednosti upozorile da se u Srbiji pripremaju masovni neredi, čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje rukovodstva zemlje".

Organizatori protesta iz Saveza ekoloških organizacija Srbije su pozvali građane na, kako su naveli, miran i dostojanstven skup.

Pročitajte i ovo: Protest protiv rudnika litijuma i Rio Tinta u Nišu i šest drugih gradova

Do novog talasa protesta dolazi nakon odluke Vlade Srbije 16. jula da nastavi sa projektom izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, pošto ga je prethodno stopirala 2022. godine.

Pročitajte i ovo: Litijumska groznica

Tome je prethodila odluka Ustavnog sud Srbije koji je 11. jula proglasio neustavnom odluku Vlade Srbije da zaustavi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara.

Vlada Srbije u Beogradu je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala "Memorandum o kritičnim sirovinama" koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.