Protest građana zbog hapšenja šefa obavještajne agencije BiH

Protest ispred Tužilaštva BiH zbog privođenja Mehmedagića, Sarajevo (15. juli 2021.)

Ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) se 15. jula okupila grupa građana kako bi iskazala podršku direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću koji je predat u nadležnost postupajućeg tužioca, koji vodi istragu u kojoj se Mehmedagić sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Mehmedagić je uhapšen 14. jula i saslušan u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Stotinjak građana ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH skandiralo je tražeći ostavku glavne tužiteljice Gordane Tadić i puštanje na slobodu Mehmedagića.

Salko Zildžić, iz Tuzle, kazao je da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost", te da ovakav odnos prema obavještajnoj agenciji "nije zapamćen u demokratskim sistemima i zemljama".

"Ovo je jedan vid protesta običnih ljudi na ono što nam izgleda kao jedan svojevrsni državni udar", rekao je Džidić.

Sa protesta ispred Tužilaštva BiH (15. juli 2021.)

Protest je takođe najavljen na gradskom trgu Musala u Mostaru, na jugu BiH.

"Ne sporim štagod da Tužilaštvo istražuje. Neka istražuje i neka kaže javnosti ako postoji neka greška, ali upitnost moguća diplome nije razlog za privođenje", kazao je Sarajlija Mirza Hajrić.

Hapšenje Mehmedagića je naredilo Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u kojoj se on tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca, a u vezi s aferom "Diploma", u kojoj je u junu 2020. uhapšen i direktor i osnivač Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Prcić se sumnjiči da je ilegalno izdao diplomu Mehmedagiću.

Pročitajte više Studenti čekaju diplome zbog istrage o Američkom univerzitetu

Pripadnici MUP-a KS-a su 14. jula obavili su i uviđaj u kući u vlasništvu Mehmedagića u Sarajevu, koja se dovodi u vezu s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Početkom jula su pretresli prostorije OSA-e BiH.

"Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu BiH koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka", navedeno je tada u saopštenju OSA-e.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Direktor OSA-e je bio osumnjičen i u drugim predmetima na Sudu BiH. Tokom 2020. bila je aktuelna afera u vezi s izuzimanjem videosnimaka.

U vezi sa ovim predmetom Sud BiH izrekao je oslobađajuću presudu Mehmedagiću koji je bio optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti. Krivice je oslobođen i uposlenik OSA-e Muhamed Pekić, optužen za ista krivična djela. Tužilaštvo je uložilo žalbu.