Protest protiv femicida u Beogradu: 'Nijedna žena više'

Vaš browser nepodržava HTML5

'Samo tražimo svoje živote': Protest protiv femicida u Beogradu

Protest "Nijedna više - stop femicidu", poruka je sa protesta održanog 25. februara u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

"Mi samo tražimo svoje živote", poručila je Jelena Riznić jedna od organizatorki protesta i članica organizacije Ženska solidarnost.

Na transparentima su bila ispisana imena svih žena ubijenih 2022. godine.

Okupljeni i aktivistkinje nosili su i poruke "Ne dozvoli da te iko stišava" i "Nije tragedija, nego ubistvo".

'Život u strahu je nasilje'

Odazvali su se na poziv feminističkih udruženja "FemPlatz" i "Ženska solidarnost", nakon što su mediji izvestili o osmom femicidu koji je počinjen od početka godine.

Žrtva je bila dvogodišnja devojčica.

"Želimo da taj nasilnik za nasilje i odgovara, želim da institucije ne dozvole da se nasilje ponovi. Želim život bez straha i nasilja za svaku devojčicu i ženu", poručila je sa protesta Anita Marković, članica organizacije Ženska solidarnost.

Zvanična statistika o broju femicida u Srbiji ne postoji, a broj ubijenih žena beleže nevladine organizacije "Autonomni ženski centar" i "FemPlatz". Zato aktivistkinje napominju da je reč o najmanjem mogućem broju femicida, a ne nužno o realnom.

Protest u Beogradu 25. februara 2023.

Svake godine u Srbiji više desetina žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju. U toku 2022. godine ubijeno je 27 žena. Svaka od njih je poznavala svog ubicu.

"Jasno je da svaki nasilnik operiše u mreži koja ga štiti. Tu mrežu čine institucije koje ne rade svoj posao, mediji koji krše kodeks i pojedinci koji ćute i okreću glavu", rekla je Simonida Dević, članica organizacije Ženska solidarnost obraćajući se okupljenima na protestu.

Pročitajte i ovo: 'Ženska bezbednost mora biti imperativ'

Zahtevi koje su organizatorke iznele na protestu najpre podrazumevaju uspostavljanje tela za borbu protiv femicida.

"Želimo da barem na kratko znamo da su društvo i institucije na našoj strani, da veruju nama i našem strahu i da nas čuvaju", rekla je Jelena Riznić tokom protesta.

Dodala je i da ne zna kako "država može da nudi manje od toga".

Traži se i definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela, obezbeđivanje maksimalne zaštite i podrške ženama u situaciji nasilja, kao i efikasne hitne mere i kažnjavanje počinioca.

Sa protesta u Beogradu 25. februara 2023.

Kako je jedna trećina femicida u Srbiji počinjena vatrenim oružjem, zahteva se bolja procena rizika u situacijama kada nasilnik ima oružje, kao i pooštravanje uslova za dobijanje oružja.

Feministički protesti u Beogradu u toku 2022.

U toku 2022. godine neformalno udruženje "Ženska solidarnost" organizovalo je pet protesta protiv tabloida "Informer", koji je objavio intervju sa višestrukim silovateljem.

Protesti su se potom pretvorili u bunt protiv nasilja nad ženama i diskriminacije, a trajali su od septembra do novembra prošle godine.

Pročitajte i ovo: Sa protesta protiv tabloida 'Informer' ponovo zatraženo povlačenje intervjua sa silovateljem

Objavljivanje intervjua oštro su osudila novinarska udruženja.

Tviter je tabloid "Informer" označio kao medij koji sarađuje sa vlastima u Srbiji.

Telefoni za prijavu nasilja:

0800 100 007 – Autonomni ženski centar

0800 100 600 – Prijava nasilja u porodici

192 – Policija

194 – Hitna pomoć