Sa protesta u Nišu zatražene plate zarađene u Srbiji pre 15 godina

Po podacima Grada, u Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima (ilustrativna fotografija).

Radnici propalih društvenih firmi, članovi udruženja radnika, boraca i penzionera "Pobeda", zatražili su na protestu 4. oktobra u Nišu da im se isplate zaostale zarade.

Na okupljanju pred Gradskom kućom saopštili su da će gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada dostaviti zahtev da im se, osim zarađenih plata, isplate kamate i sudski troškovi.

"Imamo primer radnika kojem se duguje milion i po dinara, dok je potraživanje sa kamatom 3,2 miliona. Skoro uvek je kamata veća od osnovnog duga", rekao je predsednik "Pobede" Radosav Spaić.

Naveo je da traže isplatu ličnih dohodaka u dve rate sa kamatom, kao i nadoknadu troškova od 90.000 do 120.000 dinara za pisanje ustavne žalbe.

Kurs evra u Srbiji trenutno je oko 117,5 dinara.

Po podacima Grada, u Nišu postoji 57 firmi koje nisu isplatile sve zarade zaposlenima.

Radnici Mašinske industrije, Elektronske industrije i drugih propalih društvenih firmi proteklih 14 godina okupljaju se svakog petka ispred Gradske kuće i traže isplatu plata.

'Država da garantuje isplatu'

Zahtev je i da za isplatu potraživanja bude zadužena država Srbija.

"Republika je osnivač preduzeća i bivšim radnicima mora da isplati zarađene plate, kamaate i sudske troškove“, dodao je Spaić.

Pojedini potražuju i više od 100 plata ali su nakon najave da će biti isplaćeni iz gradskog budžeta među njima podeljena mišljenja da li treba da prihvate ponudu Grada.

Grad Niš 3. oktobra je rebalansom budžeta opredelio 530 miliona dinara za isplatu četvrtine ukupnog iznosa koji će na ime zaostalih plata biti isplaćen radnicima društvenih firmi u stečaju ili u kojima je stečaj završen.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović saopštio je prošle sedmice da će zaostale plate radnicima propalih niških društvenih firmi biti isplaćene u četiri jednake godišnje rate, u novembru, sledeća u prvoj polovini naredne godine i potom po jedna 2026. i 2027.

Tako bi za oko 6.000 građana Niša bilo isplaćeno više od dve milijarde dinara.

Pročitajte i ovo: Protest prosvetara u centru Beograda, drugi od početka školske godine