'Život u strahu je nasilje'

  • RSE

Protest "Nijedna više - stop femicidu", poruka je sa protesta održanog 25. februara u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

Povod za protest bila je vest o osmom femicidu od početka godine. Žrtva je bila dvogodišnja devojčica. "Želimo da taj nasilnik za nasilje i odgovara, želim da institucije ne dozvole da se nasilje ponovi. Želim život bez straha i nasilja za svaku devojčicu i ženu", poručila je sa protesta Anita Marković, članica organizacije Ženska solidarnost.

Zvanična statistika o broju femicida u Srbiji ne postoji, a broj ubijenih žena beleže nevladine organizacije "Autonomni ženski centar" i "FemPlatz".

Učesnice protesta nose transparente sa imenima ubijenih žena u Srbiji u 2022.godini.

Nakon što su ispred zgrade Vlade Srbije izneli svoje zahteve, okupljeni su prošetali do Skupštine Srbije gde su ih ponovili. Zahtevi koje su organizatorke iznele na protestu najpre podrazumevaju uspostavljanje tela za borbu protiv femicida.

Učesnice i učesnici protesta zatražili su od države da ne dozvole novo nasilje prema ženama.

"Mi samo tražimo svoje živote", poručila je Jelena Riznić jedna od organizatorki protesta i članica organizacije Ženska solidarnost.

Detalj sa protesta. Među zahtevima su i definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela, obezbeđivanje maksimalne zaštite i podrške ženama u situaciji nasilja, kao i efikasne hitne mere i kažnjavanje počinioca.