U Novom Sadu protestna akcija zbog trećeg femicida u 2024.

Akcija "Stop femicidu" u Novom Sadu, 29. februar 2024. godine

Protestna akcija "Stop femicidu!", povodom trećeg ubistva žene od početka godine, održana je 29. februara na Trgu slobode u Novom Sadu, javlja novosadski portal 021.

Okupljeni su poručili da se nadaju da će se "uspavane i anestezirane institucije probuditi dok nas ne desetkuju".

Aktivistkinje su nosile transparente sa porukama "Femicid može biti sprečen", "Nasilnike u zatvore, ne u medije", "Bezbednost je moje pravo" i "Ni jedna mrtva više".

Protest je organizovan nakon što je 28. februara u Bačkom Gradištu, 120 km severno od Beograda, tridesetogodišnju K.S. ubio njen nevenčani suprug. Deset dana ranije, u mestu Rekovac kod Novog Sada muškarac je ubio bivšu suprugu i njenu majku, pri čemu je prekršio zabranu prilaska koja mu je određena zbog istorije nasilja u porodici.

Performans na novosadskom Trgu slobode

Današnje okupljanje organizovala je aktivistička grupa "Žene za promene" koja je sličnu akciju organizovala i prethodne sedmice.

"Ubistva se nižu, žene očekuju zaštitu a ženske organizacije zahtevaju promene u postupanju i reagovanju i uspostavljanje mehanizama za borbu protiv femicida", navelo je ovo udruženje u pozivu na protest.

  • Ženske sjenke na RSE: Priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema

Ponovljeni su zahtevi sa nedavnog skupa, takođe nakon femicida: da se bez odlaganja usredsrede na spašavanje ženskih života, da se obezbede procena rizika od femicida u svakom prijavljenom slučaju i mehanizam praćenja primene mera zaštite, da izrečene kazne budu takve da obeshrabruju nasilnike i da femicid bude klasifikovan kao najteže krivično delo.

Na skupu je pročitano svedočenje jedne žene koja preživljava nasilje. Ostavljena je i majica umrljana krvlju kao upozorenje da su sva tri ovogodišnja femicida počinjena nožem.

Prethodne godine u Srbiji je ubijeno 28 žena, najčešće od strane partnera ili bliske osobe.

Pročitajte i ovo: Sirena za uzbunu na protestu u Novom Sadu nakon dvostrukog femicida