'Protest protiv diktature': Toalet papir za Radio-televiziju Srbije

Vaš browser nepodržava HTML5

Toalet papir za RTS

„Ovde sam da poručim Radio-televiziji Srbije (RTS) da je ona Javni servis građana, da je mi plaćamo i da treba da služi nama, a ne Srpskoj naprednoj stranci“, kaže za Radio Slobodna Evropa 29-godišnji grafički dizajner Nemanja, učesnik takozvanog „Protesta protiv diktature“, čiji su se učesnici u četvrtak, 25. dana demonstracija, okupili ispred RTS-a, tražeći da se Javni servis uživo uključi tokom njihovog okupljanja.

Uz pištaljke i trube, te povike "Hoćemo uživo", oko stotinu demonstranata je rolnama toalet papira zasulo zgradu u Aberdarevoj ulici, gde su došli uoči centralnog "Dnevnika 2".

Ispred zgrade Javnog servisa je i penzioner Milan Putnić (64), koji kaže da na proteste dođe kada god može:

„RTS treba da bude na usluzi svim građanima, a ne vladajućoj kliki. Moramo se boriti da probijemo ovaj medijski mrak. Ovde sam i protiv izborne krađe koja je očigledna, jer je na ovim izborima – koji su ponajmanje bili fer –postojao samo jedan čovek koji je imao celokupni državni aaparat i sve medije“, kaže Putnić.

Među onima koji na ulicama iskazuju svoje nezadovoljstvo radom vlasti je i profesorka u penziji Zenica Raspor. Na protestima je, kako kaže, od studentskih demmonstracija 1996. godine.

„Ostaću dok god bude moglo da se viče. Dok vičemo, živi smo. Možda se narod osvesti, pa i on izađe na ulice“, kaže Zenica Raspor.

Demonstranti su se prethodno, kao i do sada, okupili ispred zgrade Narodne skupštine, odakle su prošetali do RTS-a.

„Budući da naš javni servis u udarnim terminima emituje reprize nekada popularnih serija i mi ćemo večeras imati reprizu dnevnika sa protesta. Nećemo odustati dok nas RTS ne uključi uživo za vreme emitovanja Dnevnika2“, navodi se u saopštenju koje su organizatori pre početka protesta uputili medijima.

Studenti i građani u Beogradu protestuju 25 dana. Demonstracije, organizovane posredstvom društvenih mreža, počele su 3. aprila, dan nakon predsedničkih izbora na kojima je aktuelni premijer Aleksadar Vučić zabeležio ubedljivu pobedu.

Tokom prve sedmice u uličnim šetnjama učestvovalo je i više desetina hiljada ljudi, ali taj broj poslednjih dana sveo se na svega dvestotinak najupornijih. Nemanja, naš sagovornik sa početka priče, smatra da je jedan broj ljudi izgubio nadu.

„Ali, nada postoji dok god šetamo“, kaže Nemanja.

Demonstranti su ranije na ulicama podržali Inicijativu „Ne da(vi)mo Beograd“ i njihov protest zbog noćog rušenja u Hercegovačkoj ulici, kao i radnike u prosveti i nauci.

Učesnici protesta traže smenjivanje "političke elite", fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, rukovodstva Radio televizije Srbije, slobodu medija, razrešenje "svih korumpiranih funkcionera", departizaciju društva, kao i zaštitu radnika i poboljšanje radnih prava.