Prosvetni radnici u Srbiji protiv nove platforme za beleženje zdravstvenih podataka učenika

Učionica škole u Srbiji, 18. jun 2012.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji pokrenuo je postupak nadzora platforme Zdravitas Ministarstva prosvete na kojoj bi trebalo da se prikupljaju zdravstveni podaci učenika.

"Nakon sprovođenja postupka inspekcijskog nadzora, javnost će biti blagovremeno obaveštena o utvrđenom činjeničnom stanju", rečeno je iz kabineta poverenika za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Do pokretanja postupka je došlo nakon što je nekoliko sindikata prosvetnih radnika u Srbiji podnelo zahteve povereniku zbog moguće zloupotrebe ličnih podataka.

"Unija sindikata je zatražila proveru naše slobode od poverenika - da li mi prvo imamo uopšte pravo da unosimo na neku novu, treću platformu te podatke. To su vrlo lični podaci svakog učenika, svakog roditelja. Koliko je to nama uopšte dozvoljeno, koliko imamo pravo to da radimo", kaže za RSE Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Dodaje da je poverenik rekao da je stiglo mnogo zahteva, te da je Ministarstvu prosvete uputio zvanični zahtev za tumačenje zakonitosti ovog projekta.

Početna strana platforme Zdravitas.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je 2. septembra da će se kroz novi informacioni sistem Zdravitas pratiti motorne aktivnosti đaka od trećeg razreda do kraja srednje škole, kako bi se na vreme uočile i otklanjale eventualne nepravilnosti kod dece.

To znači da bi nastavnici trebalo da prikupljaju podatke poput JMBG učenika i roditelja, jedinstvenog obrazovnog broja đaka, pola, visine i mase deteta, masne komponente telesnog sastava i druge koji se mere na časovima fizičkog vaspitanja, a potom da ih ubacuju u platformu Zdravitas

Roditelji bez informacija o platformi Zdravitas

Roditelji sa kojima je RSE razgovarao nisu imali informacije o korišćenju platforme Zdravitas.

Jelena Lazarević Vuković, majka učenice 7. razreda osnovne škole u Kragujevcu, kaže da nije dobila nikakvo obaveštenje od razrednog starešine o ovoj platformi.

"Ne vidim razlog za to i ne znam čemu bi služili ti podaci, ali zasad je takva situacija da mi te podatke niti smo dali, niti nam je iko tražio, niti nas je iko uopšte uputio i upoznao kakva je to aplikacija i čemu služi", kaže Lazarević Vuković.

Sava, otac deteta koji ide u treći razred osnovne škole u Beogradu koji nije želeo da mu se navede puno ime, takođe nije čuo za Zdravitas, ali misli da to može doprineti lakšem praćenju napretka deteta.

"Super je da tako nešto postoji i ne deluje mi uopšte neozbiljno. Nadam se da će biti edukativno za našu decu", kaže on.

Jelena Zdravković iz Kragujevca, majka učenika 7. razreda osnovne škole, ipak je skeptična.

"Čula sam da protestuju profesori i da neće to da koriste, a iz škole apsolutno nikakvu informaciju vezanu za to nismo dobili", kaže Zdravković.

Šta kažu iz sindikata prosvetnih radnika?

Mirjana Gašić, koja je i profesorka srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Kruševcu, upozorava da je sporna količina privatnih, ličnih podataka, koje nastavnici moraju da prikupljaju i ubacuju u bazu platforme Zdravitas.

"Jedan deo podataka se oduvek traži, nastavnici oduvek mere učenike, ali ostatak podataka su podaci poput jedinstvenog matičnog broja učenika, zatim podaci vezani za roditelje, za teritoriju, jedinstveni obrazovni brojevi koje svaki učenik ima", objašnjava Gašić.

Dodaje da se deo podataka oduvek upisivao u sveske nastavnika.

"Ali jedna je stvar kada to ostaje u svesci nastavnika, koji individualno prati rad svog đaka, a potpuno druga stvar je kada se to postavlja na neku javnu platformu, koja je pritom odvojena od esDnevnika u kome mi već imamo te lične podatke učenika", objašnjava Gašić.

Pročitajte i ovo: Nastavnici u Srbiji strahuju od nasilja i žive pod pritiskom malih plata

Ona takođe navodi da platforma Zdravitas predstavlja još jedan radni zadatak za prosvetne radnike, koji ih "dodatno opterećuje".

"Preko 40-časovne radne nedelje nastavnicima traže da vikende koriste kako bi pohađali neke nove seminare i na svoje lične telefone instalirali neke nove onlajn platforme", kaže ona.

Mirjana Gašić podseća i da do nove radne obaveze dolazi u trenutku kada prosvetni radnici traže povećanje plata, odnosno da se početna plata u prosveti, koja sada iznosi 740 evra, izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou (818 evra).

"U trenucima kada mi jasno znamo da postoji novac koji se može raspodeliti prosvetnim radnicima, mi vidimo da se novac ulaže u neke druge projekte i da se daje na neke aplikacije ili na neke druge programe, samo se ne raspodeljuje ravnomerno kolegama za lični dohotak", ističe Gašić.

Pročitajte i ovo: Protest radnika u prosveti u Srbiji, plate ni za prelaznu ocenu

Ona dodaje i da projekat Zdravitas izaziva nepoverenje, jer Vlada Srbije sa sindikatima prosvetnih radnika nema "korektne razgovore".

Da je tako, kaže, to bi bio "signal da Vlada vrlo ozbiljno radi sve poslove vezane za obrazovanje".

"Verovatno bismo na jednostavniji način, sa mnogo više razumevanja i poverenja prihvatili i sam Zdravitas. Ovako sve izaziva sumnju, te prosto čekamo da vidimo šta se dešava, ne želimo sami sebe da uvedemo ni u kakav problem", kaže Gašić.

Pročitajte i ovo: Ministarka prosvete Srbije pozvala sindikate u prosveti na nastavak razgovora

Ministarstvo: Zdravitas u skladu sa zakonom

Iz Ministarstva prosvete na pitanje RSE o kritikama sindikata prosvetnih radnika odgovorili su da su praćenje, vrednovanje i evidentiranje fizičkih sposobnosti učenika u okviru projekta Zdravitas propisani Pravilnikom o programu nastave i učenja u okviru predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje, a u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Oni navode da su ciljevi projekta Zdravitas da se omogući sistem povratnih informacija za svakog učenika o njegovom nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja, te da se tako indirektno prati zdravstveni status učenika.

Pored toga, iz Ministarstva kažu da će se na osnovu dobijenih rezultata davati određene preporuke i saveti učenicima kako da poboljšaju ili očuvaju svoj trenutni nivo motoričkih sposobnosti.

Naglašavaju da dobijeni rezultati ne bi smeli da se koriste za eventualna poređenja i ocenjivanje učenika, te da rezultati ne služe ni za kakvu klasifikaciju ili selekciju učenika.

Ministarstvo prosvete navodi i da je cilj projekta Zdravitas da učenici razumeju značaj fizičke aktivnosti i motoričkih sposobnosti za sopstveno zdravlje, kao i da se roditelji učenika upoznaju sa svim rezultatima, preporukama i savetima.

U odgovoru za RSE navode i da je cilj projekta Zdravitas stvaranje baze podataka na osnovu Nacionalnog izveštaja za naučno-istraživačka proučavanja različitih problema (bioloških, antropometrijskih, motoričkih, fizioloških i dr) kod dece i mladih sa aspekta zdravstvenog stanja celokupne nacije.

Pročitajte i ovo: 'Nacionalna čitanka' za časove rodoljublja u školama

Ministarstvo prosvete podseća da se praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika, prema programima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, sprovodi u svim osnovnim školama u Srbiji od 2017. godine, a od 2018. godine i u svim srednjim školama.

Mirjana Gašić iz USPRS kaže da članovi sindikata neće koristiti platformu Zdravitas dok poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne proceni njenu zakonitost.

USPRS je 4. oktobra poslao i zahtev ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović za hitan sastanak, ali kako Gašić kaže, odgovor još uvek nije stigao.

*Saradnja na tekstu: Branko Vučković