U Banjaluci dvije osobe uhapšene zbog međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Banjaluka, 27. decembra 2023.

Na području Banjaluke su uhapšene dvije osobe zbog međunarodnog vrbovanja radi prostitucije, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, po čijem nalogu su izvršena hapšenja.

"Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist", navodi se iz Tužilaštva BiH.

Za sada su, kako se navodi, dvije žrtve zbrinute, a tačan broj žrtava se još utvrđuje.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH.

Najčešće je, kako stoji u saopštenju, realizovano u iznamljenim stanovima na području Banjaluke.

Osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području Evropske unije (EU) radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Pročitajte i ovo: Izrečene do sada najveće prvostepene kazne za trgovinu ljudima u BiH

Tužilaštvo BiH najavilo je da će radi prikupljanja dodatnih informacija, dokaza i saznanja, uz domaće agencije na ovom predmetu, sarađivati i sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Pretresi i hapšenja, po nalogu Tužilaštva BiH, provedeni su uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.