Prognani Bjelorusi slave slavenski solsticij u Litvaniji

  • RSE

Prognani Bjelorusi slušaju tradicionalnu muziku tijekom proslave Ivan Kupala koja je održana u Vilniusu, 29. juna.

Proslava kombinira pravoslavnu proslavu sv. Ivana Krstitelja s ljetnim solsticijem - najdužim danom u godini - temeljeći se na drevnim paganskim i slavenskim tradicijama.

Neki od sudionika plešu na svečanosti.

Za Bjeloruse, događaj koji se službeno održava u njihovoj zemlji noću između 6. i 7. jula omogućuje im proslavljanje slavenske tradicije daleko od doma.

Nakon osporavanih predsjedničkih izbora 2020., koje su međunarodni promatrači i opozicija kritizirali kao lažne, u Bjelorusiji su održani veliki nemiri, zbog čega su mnogi njezini građani potražili utočište u drugim zemljama, poput Litvanije.

Djevojčica koja nosi cvjetni vijenac promatra svečanost.

Sudionici odjeveni u narodnu nošnju šetaju do obale uz izvođenje tradicionalne muzike.

Masovne proteste vlada autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka je ugušila, što je rezultiralo hapšenjem stotina ličnosti i aktivista.

Bjeloruska čelnica opozicije Svetlana Tihanovskaja sudjelovala je u svečanostima. Mnogi pristaše tvrde da je ona realna pobjednica predsjedničkih izbora 2020. nakon što se kandidirala umjesto svog supruga Sergeja Tihanovskog, koji je bio zatvoren u samici u Bjelorusiji.

"Dopustite mi da zahvalim organizatorima što su omogućili da osjetite i sudjelujete u bjeloruskim tradicijama čak i dok ste u drugoj zemlji", rekla je Tihanovskaja.

Bjeloruska aktivistica za ljudska prava Alina Nagornaja, koja je morala pobjeći iz Bjelorusije sa suprugom i dvoje male djece, nosi cvjetni vijenac.

Na proslavi žene plešu i pjevaju oko figure božice Morene, koja se povezuje sa smrću i ponovnim rađanjem prirode.

Djevojke spremaju vijence koje će pustiti u rijeku Neris.

Prema tradiciji, plutajuće cvijeće puštaju mlade žene, koje pokušavaju uvidjeti budućnost svojih ljubavnih veza na temelju načina na koji cvijeće pluta.

Obredi su vezani za pročišćavanje, vodu i vatru.

Kako nalaže tradicija, preskakanje lomače nije samo ispit hrabrosti već i proces pročišćenja.

Za parove koji ne uspijevaju držati ruke dok zajedno skaču, budućnost im nije naklonjena.