Pritvoren veterinar "zbog epidemije trihineloze"

Ilustrativna fotografija

Veterinar iz Čajetine Dušan Knežević (65) pritvoren je u utorak pod sumnjom da je odgovoran za epidemiju trihineloze na teritorije opštine Čajetina.

Posle njegovog saslušanja u Policijskoj stanici Užice, Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je naložilo da se podnese krivična prijava protiv Kneževića, vlasnika veterinarske stanice u Čajetini. Određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, prijava se odnosi na sumnju da nije pregledao uzorke odstreljenih divljih svinja donete 30. novembra prošle godine na propisani način, odnosno primenom metode digestije koja je obavezna za pregled uzoraka divljih svinja, te izdao neistinitu potvrdu da je pregled izvršio primenom metode digestije.

Tereti se i da u pregledanim uzorcima nije utvrđeno prisustvo parazita trihinela. Takvim postupkom je doveo do toga da se zaraženo meso preradi i koristi.

Policija po nalogu tužilaštva proverava postupanje odgovornih lica u Lovačkom udruženju "Zlatibor" i nakon provere protiv odgovornih lica će podneti odgovarajuće prijave ako se utvrdi da postoje sumnje da je neko od odgovornih lica učinio krivično delo, ili privredni prestup, stoji u saopštenju tužilaštva.

Trihinela

Podsetimo, od početka epidemije pregledano je 271 lice, od čega je zaraženo 112 lica, 107 je sa područja čajetinske opštine, a pet iz Sente. Na bolničkom lečenju bilo je 18 lica, trenutno nijedno lice nije u užičkoj bolnici.

Mere protiv epidemije su na snazi i dalje na teritoriji opštine Čajetina, a trajaće do kraja februara zbog inkubacije koja je 45 dana.

Među pacijentima koji su hospitalizovani u užičkoj bolnici najviše je lovaca sa Zlatibora i članova njihovih porodica. Oni su krajem novembra ustrelili divlje svinje u selu Ljubiš, i prvi pregled kod veterinara Kneževića je bio negativan na trihinelu, da bi se 23. januara konzumiranjem kobasice napravljene od mesa ubijenih svinja pojavili prvi znaci trihineloze.

Ne znajući za to, lovci iz Čajetine su jednu količinu prerađevina od divljih svinja odneli lovcima u Sentu sa kojima su se pobratimili. U Senti je zbog toga najpre simptome trihineloze imao predsednik lovačkog društva.