Sud BiH o pritvoru osumnjičenom u predmetu odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e

Sud Bosne i Hercegovine (arhivska fotografija)

Odbrana Siniše Crnogorca 13. augusta je pred Sudom Bosne i Hercegovine navela da nema osnova da mu sud produži pritvor za još dva mjeseca, jer se osumnjičeni dobrovoljno vratio sa odmora u Crnoj Gori i predao vlastima BiH.

Crnogorac je jedan od pet osumnjičenih osoba u, kako navodi Tužilaštvo BiH, predmetu "korupcije visokog nivoa", među kojima je i Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH ovu grupu sumnjiči za organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara, te druga krivična djela.

Galić je bijegom u Hrvatsku 8. jula izbjegao hapšenje kada su, u okviru iste istrage, uhapšeni Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje, te Ivica Bago, koji je ranije hapšen u Hrvatskoj po sumnjom da krijumčari cigarete.

Njima je Sud BiH 6. augusta produžio pritvor za još dva mjeseca dok je peti osumnjičeni, Boris Ivelja, još uvijek nedostupan organima gonjenja.

Odbrana Siniše Crnogorca je tražila da se odlučivanje o produženju njegovog pritvora odvoji od procesa protiv ostalih osumnjičenih.

"Povratkom u BiH i stavljanjem na raspolaganje organima gonjenja, te predajom oba svoja telefona, moj klijent je izrazio punu spremnost da učestvuje u sudskom procesu. Stoga smatramo da nema osnova za produženje pritvora", naveo je advokat odbrane Nermin Vila.

Nermin Vila, advokat odbrane osumnjičenog Siniše Crnogorca, kaže za RSE da nema osnova da njegov branjenik ostane u pritvoru, jer se dobrovoljno vratio iz Crne Gore i predao pravosuđu BiH.

Postupajuća tužiteljica, Bojana Jolović, je navela da je istraga proširena te da je izuzeta obimna dokumentacija iz Granične policije BiH, koju Tužilaštvo BiH treba analizirati.

Neophodno je, dodala je, analizirati i presretnutu telefonsku komunikaciju koju su članovi grupe održavali uz pomoć Sky aplikacije, a u kojoj se spominje veći broj pripadnika Granične policije.

"Stoga moramo u narednom periodu identifikovati i ispitati sve svjedoke i potencijalne osumnjičene, što bi osumnjičeni Crnogorac mogao ugroziti utičući na svjedoke, ukoliko mu sud ne produži pritvor", navela je Jolović.

Potjernica za drugim čovjekom agencije SIPA

Za zamjenikom direktora agencije SIPA, Zoranom Galićem je u međuvremenu Sud BiH naredio raspisivanje međunarodne potjernice. On, međutim, još uvijek nije smijenjen sa rukovodeće pozicije u agenciji nadležnoj da procesuira najkrupnija krivična djela u zemlji.

Pročitajte i ovo: Otkaz ili penzija za odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH?

Posebna istraga vodi se protiv jedne ili više osoba, pod sumnjom da su Galiću dojavile da se sprema njegovo hapšenje, i time mu omgućile bijeg.

Galić je osumnjičen za zlouporabu položaja ili ovlasti i primanje dara u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH. On je na tom položaju bio od 2014. do 2023. godine.

Istraga se, kako je saopćeno iz Tužiteljstva BiH, provodi uz direktnu podršku policijske agencije Europske unije (EUROPOL).