Priština: Sporazum sa Beogradom mora da ima vremenske rokove

Zgrada Vlade Kosova

Zvaničnici u Prištini poručuju da eventualan sporazum o severu Kosova mora obuhvatiti i vremenske rokove za njegovu implementaciju, jer postoji bojazan da je Srbija u ovom procesu samo zarad dobijanja datuma početka pregovora za članstvo u EU. S druge strane, Srbi sa severa poručuju da neće prihvatiti da, kako kažu, jednu državu menjaju za drugu.

Kako bi se osiguralo sprovođenje eventualnog sporazuma o severu Kosova, zvanična Priština insistira da se Beogradu trebaju odrediti vremenski rokovi, a pre nego što Brisel potvrdi datum Srbiji za početak pregovora za članstvo u EU.

Ramush Tahiri
, politički savetnik predsednice Kosova, Atifete Jahjaga, kaže da je sasvim normalno da u pregovorima jedna strana sumnja u drugu kada se radi o sprovođenju dogovorenog.

Prema tome, Kosovo je u ovom slučaju oprezno da eventualno potpisivanje sporazuma ne bude samo u funkciji dobijanja datuma za pregovore za Srbiju, već da služi i cilju ovih pregovora, a to je ukidanju paralelnih struktura i uspostavljanju normalizacije na severu Kosova.

„Kosovska strana je zabrinuta, što je sasvim prirodno, i plašimo se da je Srbija u ovom procesu dijaloga samo radi dobijanja datuma za početak pregovora sa EU, i da nije zainteresovanja za sprovođenje sporazuma. Tražimo da se kreiraju oblici implementacije. Imaćemo i kancelarije za vezu, ali EU će imati svoje mehanizme nadgledanja sprovođenja ovog sporazuma. Bez obzira na to koliko će biti dvosmislenosti, sporazumi se moraju implementirati“, kazao je Tahiri.

Izvršni mehanizmi, pored EU kao garanta, obuhvatiće i delegacije dveju država, ističe on. Po njemu, sporazumi će imati i datumske rokove, ali potrebna je i prva procena sprovođenja i to pre nego što se odluči o datumu početka pregovora sa Srbijom.

I Bekim Çollaku, politički savetnik premijera Kosova, Hashima Thaçija, naglašava važnost određivanja izvršnih faza sveobuhvatnog sporazuma kroz anekse putem kojeg bi se dve strane obavezale da će sprovesti ono što su dogovorili.

„Ono što je najvažnije u vezi ovog eventualnog sporazuma, a što može rezultovati kao okončanje ovog procesa je aneks u vezi sprovođenja do sada postignutih sporazuma. Činjenica da može postojati jedan sporazum na kraju ovog procesa je dobrodošla stvar za nas, jer je sam cilj procesa postizanje sporazuma“, kazao je Çollaku.

A dok dve strane u Briselu pokušavaju da pronađu rešenje severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, tamošnji Srbi poručuju da ne žele da ih bilo ko odvaja od Srbije.

Jedan od predstavnika Srba u tom delu, Marko Jakšić, kaže za RSE da Srbi na severu Kosova apsolutno neće prihvatiti niti pristati da, kako je rekao, jednu državu menjaju za drugu. On je najavio i da će Srbi tražiti autonomiju unutar Srbije, ukoliko Beograd pristane na sporazum sa Prištinom.

„Mi smo juče održali skupštinu zajednice četiri opštine gde su svi odbornici garantovano rekli da mi nećemo menjati institucije srpske države za albanske iz Prištine, da nećemo da menjamo državu za navodnu autonomiju ili na bilo kakvu regiju, i da u slučaju da Beograd na tako nešto pristane, da će Srbi na severu Kosova da proglase autonomiju unutar države Srbije, ali sa institucijama srpske države“, kazao je Jakšić.

Premijer Kosova je prethodno istakao da je na kraju procesa potreban i sveobuhvatan sporazum koji će biti ratifikovan u Skupštinama Kosova i Srbije, a u vezi sa tim on je zatražio od EU da održava zajedničke sastanke jednom u mesecu kako bi se osiguralo sprovođenje postignutog.