Pripadnik UN-a: VRS "čistila" kuće bombama i vatrom

Svjedočenje Rodžera Patelskog na suđenju Radovanu Karadžiću, 16. siječanj 2012.

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog bivšeg pripadnika Nizozemskog bataljona UN-a Rodžera (Roger) Patelskog.

Nakon što je u njegovom glavnom iskazu opisan napad na Srebrenicu, ulazak srpskih snaga 12. srpnja 1995. godine u bazu UN-a u Potočarima te strah prognanih Bošnjaka koji su utrpavani u autobuse, optuženi Karadžić je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka, pogotovo oko opisa ubijanja mještana bošnjačkih sela koji su ostali u kućama.

Nizozemski vojnik UN-a Patelski je držan kao talac na promatračkom mjestu Papa (11. srpnja 1995.), nedaleko baze u Potočarima, kada je s tornja mogao vidjeti takozvano – čišćenje bošnjačkih kuća od strane vojnika Vojske Republike Srpske.

Insert iz snimka sa Ratkom Mladićem u Potočarima


„Ono što sam ja vidio bilo je – srpska vojska koja je jednostavno marširala naprijed, zajedno sa svojim psima. I ulazili su u kuće. Vidio sam vatru, čuo sam da se bacaju bombe, čuo sam vrisku ljudi. I kada bi to završili vojska bi zapalila te kuće. Za njih je bio znak da su završili kada su kuće gorjele i nastavili bi sa svojim maršom“ , prisjetio se Patelski riječima sudske prevoditeljice.

Optuženi Karadžić pokušao je pobiti iskaz bivšeg promatrača UN-a, tvrdeći da nije mogao vidjeti ubojstva budući da su Bošnjaci napustili već svoje kuće i krenuli prema bazi u Potočarima.

„I u sljedećoj kući bi čekali mirno da Srbi uđu i da ih pobiju. Jel' tako? Pa onda treća, četvrta pa peta (kuća). Narod sjedi u kući i sluša okolo pucnjavu i jauke. A koje ste navodno i Vi čuli. I Vi to gledate, jel' to hoćete da kažete?“, upitao je ironično Karadžić što je izazvalo prigovor tužiteljstva na formu pitanja.

Različito od svjedoka, optuženi Karadžić koji se od optužbi za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini brani sam, ponudio je drugačije objašnjenje – što je zapravo vidio Patelski s tornja nekoliko desetaka metara od spomenutih kuća.

„Je li Vi znate g. Patelski da je muslimanska vlast poslala svoje službenike u svako selo i naredila da civili idu u Potočare, a vojno sposobno stanovništvo da se javi u svoju brigadu, da se postroje i probijaju prema Tuzli? I da Srbi nigdje nisu naišli na otpor civila ili na civile. Ponegdje su naišli na pojedinačni, usamljeni otpor. Na skriveno oružje u stogovima sijena i da su te stogove sijena palili u namjeri da neutraliziraju to oružje“, objasnio je svoje viđenje događaja Karadžić.

(Svjedok o „čišćenju“ sela bombama i vatrom)


Nakon Patelskog na klupu za svjedoke je sjeo umirovljeni potpukovnik Robert Franken, zamjenik zapovjednika Nizozemskog bataljona u vrijeme pada srebreničke enklave, čiji je iskaz vezan uz nestajanje autobusa s bošnjačkim muškarcima.

(Sažetak iskaza potpukovnika Frankena)

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.