Aktivisti tužili Vladu RS-a zbog dodjele koncesije za eksploataciju uglja kod Prijedora

Lokacija Bukove Kose, juli 2024.

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke podnio je tužbu protiv odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska kojom se pokreće postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja na ležištu Bukova Kosa kod Prijedora, na sjeverozapadu BiH.

Ovu odluku Vlada je donijela na sjednici od 18. jula 2024. godine, čime je prihvatila ponudu investitora Drvo-export d.o.o. iz Teslića.

"Odluka predstavlja prvi korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju i eventualno potpisivanje ugovora o koncesiji. Međutim trenutne aktivnosti na ležištu ukazuju da se već otpočelo s eksploatacijom i odvozom uglja, u količinama koje prevazilaze količine dozvoljene za potrebe geoloških istraživanja", saopćili su iz Centra za životnu sredinu, u utorak 6. augusta.

Više sadržaja

Iz Centra podsjećaju da su ranije sličnu tužbu protiv Republike Srpske, Grada Prijedora i Drvo-exporta podnijeli mještani Bistrice kod Prijedora.

Centar je u proteklom periodu, zajedno s ugroženim mještanima, kako kažu, osporio sve odluke javne vlasti koje se tiču dodjele i omogućavanja realizacije koncesija Drvo-exportu, kako u pogledu ležišta Bistrica, tako i u pogledu ležišta Bukova Kosa.

"Postupci još uvijek traju ili se nalaze na odlučivanju pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, po zahtjevu Centra. Takođe još uvijek se provode predistražne radnje po krivičnoj prijavi podnesenoj zbog protivpravne eksploatacije na ležištu Bistrica", navode aktivisti iz Centra za životnu sredinu.

Razlozi podnesene tužbe se temelje, navode iz Centra, u činjenici da eksploatacija uglja, na teritoriji Prijedora, uopšte nije predviđena aktima koji definišu koncesionu politiku u ovom bh. entitetu.

"Na teritoriji Prijedora uopšte nije moguće dodjeljivanje koncesije za eksploataciju uglja, jer su predviđene samo koncesije za željeznu rudu, kamen, glinu i malomineralnu vodu. Zbog toga ne postoji pravno uporište za pokretanje postupka dodjele ove koncesije. Kako je Narodna skupština ta koja usvaja ovaj akt, Vlada ne može samostalno da dopunjava ili interpretira ovu javnu politiku, pogotovo kada su u pitanju postupanja po samoinicijativnim ponudama", istakao je Ratko Pilipović, pravnik u Centru.

Ova organizacija je podnijela i apelaciju entitetskom Ustavnom sudu kojom traže ocjenu ustavnosti novog zakona o geološkim istraživanjima u RS-u kojim je, između ostalog, isključena mogućnost da lokalne zajednice odlučuju o eksploataciji rude na svojoj teritoriji.

Pročitajte i ovo:

Godinu dana borbe protiv rudnika kod Bistrice na zapadu BiHSud u Prijedoru zabranio rudarenje uglja blizu privatnih parcela u Bistrici kod PrijedoraMoguća potraga za ugljem i litijumom u RS, a da se lokalna vlast ne pita