Thaci pozvao kosovske Srbe da se registruju za izbore

Premijer Kosova, Hashim Thaci, zatražio je od Srba na severu da se što bolje pripreme za predstojeće izbore, bilo da je to formiranjem političkih partija, pokreta, ili prijavom nezavisnih kandidata. On je od njih zatražio da ispoštuju određen rok za registraciju u Centralnu izbornu komisiju, koji ističe 4. septembra.

„Ohrabrujem CIK da u potpunosti ispoštuje sporazum 19. aprila, koji osigurava i garantuje orgnizovanje izbora na celoj teritoriji Kosova, na osnovu zakona Kosova“, kazao je Thaci na sednici Vlade u četvrtak.

Predsednica CIK-a, Valdete Daka, u izjavi za RSE je izjavila da je 4. septembar i dalje poslednji rok za prijavu političkih partija, te da ne postoji nikakav zahtev za pomeranje datuma, što inače može da podnese neko iz kosovskih institucija ili iz političkih partija.

„CIK odlučuje o pomeranju rokova ukoliko zahteva bude bilo. To su zakonski rokovi, ako ima zahteva onda mi to razmotrimo i potom donosimo odluku“, kazala je ona.

Na pitanje da li postoji pritisak na CIK da se državni simboli Kosova uklone sa glasačkih listića, ona je odgovorila negativno.

„Niko nije ni meni niti nekom drugom rekao da se simboli uklone, o tome se nije diskutovalo. Mene optužuju da vršim pritisak za to, međutim, vrši se pritisak nad mnom da izjavim nešto što ne postoji“, kazala je ona.

Premijer Kosova je na zasedanju Vlade izrazio uverenje da će se nastaviti sa implementacijom sporazuma, a na osnovu predviđene agende. Implementacija postignutih sporazuma je izazov ali je od vitalnog značaja za razvoj daljih procesa, kazao je on.

On je istakao i da je Kosovo spremno za predstojeću rundu dijaloga zakazanu za 27. avgust, dodajući da je preostalo da se i zvanično okončaju sporazumi o energetici i telekomunikacijama, dva pitanja koja su za Kosovo i EU već zatvorena.

Analitičar Balkanske grupe za politiku Naim Rashiti za RSE kaže da bi sledeći sastanak Hashima Thacija i premijera Srbije Ivica Dačića trebao odrediti konačnu formu izbornog sistema, a posebno učešće Srba sa severa na kosovskim izborima.

„Znamo da Kosovo nema izbornu listu, odnosno listu glasača za sever, što je moguće da će Kosovo tu listu zatražiti od opština na severu. Treba se regulisati pitanje statusa, ili u ovom slučaju status organizacije koja će organizovati izbore na severu, i treba se odrediti ko će i pod kakvim uslovima i okolnostima doći do kandidovanja za gradonačelnike opština“, kazao je on.

Rashiti je izrazio uverenje da će Vlada Srbije zameniti trenutne rukovodioce opština na severu, koji se inače protive lokalnim izborima, i to sa privremenim savetima koji će služiti kao opštinski instrument sve do održavanja izbora.

„Teško je predvideti kako će reagovati trenutni lideri na severu i kakav će uticaj imati na orgnizovanje bojkota izbora. Ono što je jasno je da Srbi na severu se i dalje protive učešću na izborima, ali rukovodstvo u Beogradu smatraju da će uspeti da organizuju Srbe da izađu na glasanje“, kaže Rashiti.

On takođe navodi da nema ničeg lošeg u izostavljanju državnog loga sa glasačkih
listića. To bi samo još više ohrabrilo Srbe da izađu da glasaju.

“Učešće Srba na izbore po prvi put na Kosovu od 1999. je veoma važno. Prioritet se mora dati što legitimnijem učešću i formiranju legitimnih institucija… Naravno, izbori nisu statusno neutralni jer se održavaju po određenom zakonu Kosova”, kazao je Rashiti.