Vučić nakon krivične prijave: Spreman sam za poligraf

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin, Beograd (25. jun 2019.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "spreman da ide na saslušanje i na poligraf" nakon što je protiv njega i ministra policije Aleksandra Vulina podneta krivična prijava zbog navoda o povezanosti sa grupom Veljka Belivuka. Belivukovu grupu tužilaštvo tereti za najteža krivična dela - između ostalog, ubistva i trgovinu drogom.

"Ja sam spreman da to saslušanje izvedem, da budem prikopčan na poligraf, da se vidi jesam li jednu reč slagao ili ne, u svakom od navoda. Siguran sam da je to spreman i gospodin Vulin", rekao je Vučić novinarima u Beogradu 3. avgusta.

Istog dana, prijavu protiv Vučića i Vulina Republičkom javnom tužilaštvu podnele su njihove partijske kolege - potpredsednik Vučićeve Srpske napredne stranke Miloš Vučević i funkcioner Vulinovog Pokreta socijalista Đorđe Komlenski. Srpska napredna stranka i Pokret socijalista su deo vladajuće koalicije u Srbiji.

Vučić je rekao da će na poligraf ići "čim ga pozovu tužioci i policajci", a da je on spreman da se odazove već danas. On je ranije u medijima i najavio krivičnu prijavu protiv sebe.

Predsednik Srbije je rekao i da se odlučio da pravnici iz njegove stranke protiv njega i Vulina podnesu krivične prijave jer mu je "neshvatljivo" da ga optužuju za saradnju sa ljudima koji su počinili neke od najtežih zločina i jer "ne može da razume" da pojedini mediji te tvrdnje prenose danima.

Krivična prijava podneta je Republičkom javnom tužilaštvu 3. avgusta

Šta je u krivičnoj prijavi?

Miloš Vučević, Vučićev partijski kolega, rekao je da su u krivičnoj prijavi pobrojani navodi "plasirani delimično u medijima, a delimično od predstavnika bivšeg režima (opozicije)", koji predsednika Srbije i ministra policije dovode u vezu sa grupom Veljka Belivuka.

Miloš Vučević nakon podnošenja krivične prijave u Beogradu, 3. avgust 2021.

"Tražimo da nadležno tužilaštvo utvrdi sve činjenice i javnost dobije odgovor kakav zaslužuje", rekao je novinarima Vučević 3. avgusta ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu.

Vučević ocenio da se bez te krivične prijave "sve svodi na mogućnost spekulacija i različitih tumačenja".

Pročitajte i ovo: Poligraf 'propituje' politiku u Srbiji

Istraživački novinari u Srbiji objavili su da su Belivuk i pojedini članovi njegove grupe tokom saslušanja izjavili da su im predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi saradnici, među kojima je i ministar policije Aleksandar Vulin, "tražili više usluga"- od kontrole tribina, do suzbijanja pojedinih antivladinih protesta.

Opozicija je u međuvremenu tražila da se ispitaju navodne veze Belivuka sa vrhom vlasti u Srbiji.

Priče RSE o 'slučaju Belivuk':

Krivična prijava unapred najavljena

Miloš Vučević je rekao i da očekuje da tužilaštvo ima "konstantnu komunikaciju" sa pravnim zastupnikom koji je u ime Vučevića i Komlenskog podneo krivičnu prijavu.

"Da budemo obavešteni o svim radnjama. Hoćemo da budemo aktivni učesnik u postupku. I ja kao građanin i diplomirani pravnik verujem samo u ovakav put utvrđivanja činjenica, verujem u pravosudni sistem", dodao je Vučević.

Predsednik Srbije je 1. avgusta za Radio-televiziju Srbije, najavljući krivičnu prijavu protiv sebe i ministra policije, izjavio da će prijava biti podneta "kako bi se utvrdila istina".

Viši sud u Beogradu produžio je 2. avgusta Belivuku i još 26 okrivljenih pritvor do 30 dana, dok je još troje iz njegove grupe pušteno da se brani sa slobode. Optužnicom se terete za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nedozvoljeno držanje oružja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pet stvari koje treba znati o 'slučaju Belivuk' u Srbiji

Početkom decembra prošle godine, funkcioner SNS-a i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Vučića i njegovog brata Andreja, kako bi se utvrdilo da li su povezani sa "slučajem Jovanjica" i da li su imali kontakte sa vlasnikom tog poljoprivrednog dobra na kojem je uzgajana marihuana.

Krajem januara tužilaštvo je saopštilo da braća Vučić nemaju nikakve veze sa Jovanjicom.

Podsetite se Afera 'Jovanjica': Ko koga tuži?