Lukašenko kaže da se Prigožin vratio u Rusiju

Na fotografiji preuzetoj sa videa koji je objavio pres tim Jevgenija Prigožina, lider ruskih plaćenika iz grupe Vagner navodno se obraća sa lokacije Rostov na Donu, u Rusiji 24. juna 2023. na dan pokušaja državnog udara

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, koji je prošlog mjeseca posredovao u dogovoru o okončanju oružane pobune u Rusiji, rekao je da se vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin više ne nalazi u Bjelorusiji.

Lukašenko je 27. juna rekao da je Prigožin, šef Wagnera, stigao u Bjelorusiju u sklopu sporazuma.

No, novinarima je 6. jula rekao da šef plaćeničke grupe više nije u Bjelorusiji.

"Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Nije na teritoriji Belorusije."

Lukašenko je također rekao da je pitanje premještanje Wagnerovih jedinica u Bjelorusiju nije riješeno i da će zavisiti od odluka Rusije i Wagnera.

Lukašenko je rekao da ponuda za Wagnera da stacionira neke od svojih boraca u Bjelorusiji i dalje stoji. Ova mogućnost je uznemirila susjedne NATO zemlje.

"Mi ne gradimo kampove. Ponudili smo im nekoliko bivših vojnih logora koji su korišteni u sovjetsko vrijeme, uključujući i u blizini Osipoviči. Ako se slože. Ali Wagner ima drugačiju viziju za raspoređivanje, naravno, neću vam pričati o ovoj viziji", rekao je Lukašenko.

Rekao je da to ne vidi kao rizik za Bjelorusiju i da ne vjeruje da će Wagnerovi borci ikada podići oružje protiv njegove zemlje.

Pročitajte i ovo: Milijarda dolara na Prigožinovom računu

Ruska državna televizija u srijedu je pokrenula žestok napad na Prigožina i rekla da se istraga o tome šta se dogodilo još uvijek intenzivno vodi.

Lukašenko je rekao da je pristao da se sastane sa Putinom u bliskoj budućnosti i da će s njim razgovarati o situaciji s Prigožinom.

Prigožin je "apsolutno slobodan" i Putin ga neće "zbrisati", dodao je Lukašenko.

Avion koji se dovodi u vezu sa Prigožinom u srijedu je krenuo iz Sankt Peterburga za Moskvu, a dan kasnije išao je prema jugu Rusije pokazuju podaci za praćenje letova. Nije poznato da li je šef plaćeničke grupe bio u avionu.

Pročitajte i ovo: 'Zovem ga Ženja': Istorija poznanstva Lukašenka i Prigožina​

Prigožin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu 24. juna nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

U pobuni su zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu i zaprijetili maršom na Moskvu.

Kriza je ublažena nakon što je Prigožin prihvatio dogovor koji bi mu omogućio odlazak u egzil u Bjelorusiju.

Nije se pojavljivao u javnosti otkako je pobuna ugušena, ali je bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko rekao da je u Bjelorusiji.

Izvor: Reuters