Prigožin sahranjen u najužem krugu, saopštila pres služba šefa Wagnera

Cveće na grobu šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina posle ceremonije oproštaja na groblju Porohovskoe u Sankt Peterburgu, Rusija, u utorak, 29. avgusta 2023.

Jevgenij Prigožin, vođa plaćenika čija je pobuna predstavljala najveći izazov za predsednika Rusije Vladimira Putina u njegovoj više decenijskoj vlasti, sahranjen je na privatnoj pogrebnoj ceremoniji van Sankt Peterburga u utorak, 29. avgusta.

Sahrani nije prisustvovao njegov nekadašnji bliski saveznik predsednik Vladimir Putin.

"Oproštaj od Jevgenija Viktoroviča održan je u privatnom krugu. Oni koji žele da se oproste mogu da posete Porohovsko groblje“, navodi se u saopštenju Prigožinove pres službe na Telegramu.

Prigožin je poginuo prošle nedelje u padu privatnog aviona zajedno sa još devet ljudi, dva meseca nakon što je naredio svojim trupama da svrgnu rusko vojno rukovodstvo.

Kremlj je odbacio spekulacije da je organizovao nesreću u znak osvete za Vagnerov marš na Moskvu u junu.

Pripadnici ruske Rosgardije (Nacionalne garde) čuvaju groblje Porohovskoe nakon komemoracije za Jevgenija Prigožina

Odluka osnivača Vagnerovih privatnih borbenih snaga da okrene svoje trupe protiv Moskve najveći je direktni izazov autoritetu predsednika Vladimira Putina od njegovog dolaska na vlast, prenosi AFP.

Putin, koji je optužio Prigožina za izdaju, rekao je prošle nedelje da poznaje bivšeg osuđenika od ranih 1990-ih, opisujući ga kao čoveka koji je pravio greške, ali je i "postigao rezultate".

Kremlj je ranije u utorak saopštio da ruski lider neće prisustvovati Prigožinovoj sahrani.

"Prisustvo predsednika nije predviđeno", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nije bilo javnih saopštenja kada i gde će Prigožin biti sahranjen.

Ruski zvaničnici otvorili su istragu o padu aviona, ali nisu otkrili detalje o mogućem uzroku.

Pročitajte i ovo: Keir Giles: Vagner obezglavljen ali ne i rasformiran

Grupa Vagner je preuzela glavnu ulogu u Putinovoj ofanzivi na Ukrajinu, preuzimajući najopasniji posao na frontu, pošto se činilo da je regularna vojska posustala, dok je trpela ono što zapadni izvori opisuju kao kolosalne gubitke.

Za razliku od ruskih generala, koji su kritikovani zbog izbegavanja bitaka, Prigožin se redovno slikao zajedno sa plaćenicima koji su navodno na prvim linijama fronta.

Prigožinu je bilo dozvoljeno da otvoreno regrutuje nove članove u zatvorima širom zemlje.

Politički komentatori su rekli da je Prigožin, pošto su se predsednički izbori u Rusiji sledeće godine brzo približavali, postao odgovornost Kremlja.

Pročitajte i ovo:

Jevgenij Prigožin: 'Putinov kuhar' i vođa Wagnera kroz fotografijePad Prigožinovog aviona šalje poruku ruskoj eliti i nacionalistimaAnne Applebaum: Putin 'uništava modernu Rusiju'

Prigožin je opisan kao milijarder sa ogromnim bogatstvom izgrađenim na državnim ugovorima, iako je obim njegovog bogatstva nepoznat.

Uzdigao se od prodavca hot-dogova u bivšoj prestonici ruske imperije do dela užeg kruga bliskog Putinu.

U završnom periodu SSSR-a proveo je devet godina u zatvoru nakon što je osuđen za prevaru i krađu.