Redakciji lista Danas stigle pretnje: Završićete kao novinari Šarli Ebdoa

"Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada", rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika beogradskog lista Danas Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese threateningaccount@proton.me u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima lista "salvama metaka" zbog, kako se navodi, uređivačke politike.

"Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na 'mejnstrim' desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda", piše na početku tog pisma naslovljenog kao "Beogradski Šarli Ebdo", objavio je Danas na svom sajtu.

Pročitajte i ovo: Pokrenut postupak zbog pretnji listu Danas

Povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

"Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom 'objektivnog i nepristrasnog informisanja', jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate 'genocidnim narodom', a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog Europrajda nazivali 'pravoslavnim talibanima'", stoji u pismu.

Pročitajte i ovo: Osude napada na novinarku ’Danasa’

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – "od kojih su u vređanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena".

Pročitajte i ovo: 'Pet godina smo svi Šarli, ali napretka u zaštiti novinara nema'


Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese threateningaccount@proton.me, u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

"Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada", rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

Pročitajte i ovo: Kada iz državnih medija pozivaju na linč novinara

MUP: Preduzećemo sve mere kako bi se uhapsila osoba koja stoji iza pretnji

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je primilo prijavu redakcije dnevnog lista Danas.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP; Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi kontaktirali su redakciju ovog lista i preduzeće sve mere i radnje iz svojih nadležnosti, kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji ovoj redakciji", navodi se.

UNS zatražio od policije i tužilaštva da pronađu odgovorne

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrde ko je na uputio pretnje redakciji lista Danas.

"UNS traži da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista 'Danas' Dragoljuba Petrovića poslao poruku kojom se preti 'salvama metaka' celoj redakciji ovog medija, kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani 'istomišljenicima Danasa' ", navodi UNS u saopštenju.

Vučić osudio pretnje redakciji lista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je u nedelju uveče pretnje redakciji lista Danas, navodeći da to ne sme da se događa.

"Pustite ljude neka govore", rekao je Vučić za televiziju Pink.