Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 30. juna u Hagu

Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić (L) i Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka tokom rata u Hrvatskoj i BiH

Presuda u ponovljenom postupku protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće izečena 30. juna, potvrđeno je iz suda u Hagu.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović, glavni operativac SDB, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužioci su tokom iznošenja završnih reči u ponovljenom procesu u aprilu tvrdili da su dokazali krivicu Stanišića i Simatovića.

Pročitajte i ovo: Haški tužioci: Dokazana krivica Stanišića i Simatovića

Branioci nekadašnjih visokih funkcionera SDB zatražili su sa druge strane oslobađanje optuženih, tvrdeći da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kraj haškog suđenja za ratne šefove srpske tajne policije

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili krajem februara 2019. godine. Sud je saslušao 51 svedoka optužbe.

Dokazni postupak odbrane počeo je 18. juna 2019, ali je dugo bio u prekidu zbog pandemije COVID-19. U odbranu Stanišića i Simatovića iskaz je dalo 29 svedoka, a poslednji je svedočio 8. oktobra prošle godine.

Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao ponovljenom procesu u Hagu zato što je, odlukom suda, u leto 2017. pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Đinđića u martu 2003, a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavili da nisu krivi.

U narednim godinama, tokom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode vremena provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.