Presuda Ivanoviću neće ugroziti dijalog

Sedište Evropske komisije u Briselu

Da li će presuda Oliveru Ivanoviću biti povod za novi zastoj u briselskom dijalogu Beograda i Prištine, pitanje je koje se pojavilo nakon što je u četvrtak izrečena presuda jednom od lidera kosovskih Srba. „Seča knezova“, „Javno poniženje“ i „Sprovođenje sile“ neke su od reakcija zvaničnika Srbije na odluku suda u Kosovskoj Mitrovici.

Uprkos povišenim tonovima, jasno je da Beograd ipak ne razmatra odustajanje od razgovora sa Prištinom, izjavio je za RSE Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Pripreme za dijalog u toku

Pripreme za predstojeću rundu dijaloga premijera Kosova i Srbije su u toku, potvrdila je za RSE Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Komentarišući zahteve iz Beograda da se preispita učešće Srbije u dijalogu sa Kosovom nakon presude Oliveru Ivanoviću, zamenik ministra za lokalnu samoupravu Kosova Bajram Gecaj kaže kako želi da veruje da se radi o političkim izjavama za unutrašnju potrebu.

"Na Kosovu postoji red i zakon i ko god prekrši red i zakon taj treba da odgovara za to. To je odluka suda i kao takva treba da se poštuje. Mi smo za nastavak dijaloga i dijalog će se nastaviti jer je to u interesu dve strane - i Kosova i Srbije. Ne verujem da će ove Đurićeve izjave uticati na nastavak dijaloga. Ne zaboravimo, u Srbiji se u aprilu održavaju izbori i smatram da su ove izjave za unutrašnju upotrebu“, izjavio je Gecaj za RSE.

Gecaj je prethodno za naš izjavio da datum dijaloga još nije zvanično određen, ali je siguran da će dijalog biti nastavljen.

„Dijalog može da se nastavi na različitim nivoima. Još nije sigurno za susret premijera, ali dijalog može da se nastavi na tehničkom nivou“, kazao je on. OPŠIRNIJE u tekstu Amre Zejneli

„Prekid dijaloga potpuno bi zaustavio dalji put Srbije ka Evropskoj uniji. To dobro zna i najviše političko rukovodstvo. Vrlo je jasno pregovaračko poglavlje 35 koje je otvoreno pre mesec dana. Ono je pre svega poglavlje sprovođenja briselskog sporazuma, kao i još nekih važnih stvari“, ocenjuje Đurđević.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je presuda, kojom je Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora za ratne zločine, pokušaj da se politički obezglave Srbi na Kosovu.

“Njena svrha je da se Ivanović onemogući da predvodi Srbe u Pokrajini. Način na koji je to urađeno podseća na seču knezova 4. februara 1804, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutijih Srba”, rekao je Nikolić.

U saopštenju iz predsedničkog kabineta navodi se i da je Nikolić poručio:

“Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin. Nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i otimanje srpskih vekovnih ognjišta.”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da presuda Oliveru Ivanoviću više liči na političku silu nego na sprovođenje prava i pravde. Ipak, povodom budućih pregovora sa Prištinom u Briselu, Vučić je iz Davosa poručio da i najteže situacije moraju da se rešavaju razgovorom.

“Nisam od onih ljudi koji stvari vole da presecaju tako što lupe šakom o sto. Videli ste neke koji su govorili da razgovor neće da dođu, a videćete ih da će ipak da dođu. Zato ne želim da izgovaram teške rečenice, ali mi ćemo se boriti za naše interese. Borićemo se za poštovanje sporazuma koje smo potpisali sa Prištinom u Briselu i tražićemo njihovo puno ispunjenje”, rekao je Vučić.

Nastavak pregovora najvažniji za Srbiju

Dan nakon što je najavio da bi trebalo preispitati učešće Beograda u nastavku dijaloga sa Prištinom, Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, ublažio je svoje stavove, te rekao da će Vlada u narednim danima pokušati da pronađe najbolje rešenje.

“Činjenica je da se osudom Ivanovića šalje negativan signal Srbiji i srpskom narodu i da je ovo neka vrsta javnog poniženja. Sa druge strane, imamo nesprovođenje ključnih elemenata briselskog sporazuma o stvaranju zajednice srpskih opština. Došao je trenutak da našu politiku razmotrimo i prilagodimo ponašanju drugih strana u ovom dijalogu”, poručio je Đurić.

Razmatrajući presudu lideru Građanske inicijative SDP, Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je Oliver Ivanović osuđen za ratne zločine da bi se umirila kosovska javnost u trenutku kada sud za ratne zločine OVK treba da zaživi.

“Ta presuda donosi balans koji treba da primiri javnost da lakše proguta taj sud”, izjavio je Odalović za N1.

Analitičar Nenad Đurđević kaže da razume emotivne reakcije na presudu Ivanoviću, ali smatra da je nastavak pregovora najvažniji za Srbiju.

“Bilo za uspostavljanje zajednice srpskih opština i zaštite Srba na Kosovu, bilo za odbranu interesa Srbije na Kosovu, bilo za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Sve to se može unapređivati i braniti jedino kroz razgovore u Briselu. Tokom pregovora biće puno prepreka koje će otežati razgovore, ali posvećenost i pokazivanje da je Srbija ozbiljan pregovarač su ključni za uspeh”, konstatuje Đurđević.

Osim slučaja Olivera Ivanovića, podseća Nenad Đurđević, dijalogu ne doprinose ni politička situacija na Kosovu i aktuelna sporenja oko održavanja srpskih izbora na kosovskoj teritoriji. To je uvek bilo pitanje dogovora u trouglu Brisel, Beograd i Priština, zaključuje Đurđević, kog ne može biti u uslovima zategnutih odnosa i zapaljive retorike.

“Ukoliko postoji potreba da se izbori organizuju i na Kosovu, za tako nešto će biti potrebna saglasnost organa u Prištini. I naravno saglasnost i dogovor u Briselu. Dakle, to je još jedan razlog za odlazak u Brisel i za razgovore i o toj temi”, kaže Đurđević.