Objavljeni rezultati lokalnih izbora u Preševu i Bujanovcu

Opština Preševo ima preko 33.000 stanovnika i u njoj živi polovina od oko 61.00o Albanaca, koliko ih je registrovano na poslednjem popisu u Srbiji, 12. septembar 2018.

Partija za demokratsko delovanje, koju je u Preševu predvodila Ardita Sinani, savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin), osvojila je najviše mandata na lokalnim izborima u toj opštini na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom.

Prema podacima, koje je za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopštio predsednik izborne komisije u Preševu Aljban Mehmeti (Alban), ova partija će imati 11 mesta u lokalnom parlamentu.

Po osam mesta u lokalnoj skupštini osvojile su Alternativa za promene Šćiprima Arifija (Shqiprim) i Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe.

Pokret za reforme Samija Salihua osvojio je šest mandata.

Alijansa za dolinu koju predvode Armend Aliu i Ilir Sadriu osvojila je tri odbornička mesta.

Demokratska unija Albanaca, koju predvodi Naser Aziri, osvojila je jedno mesto, koliko i lista "Aleksandar Vučić - Preševo sutra" okupljena oko vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Pre izbora, opštinom Preševo je upravljao Privremeni organ kojeg je imenovala Vlada Srbije - treći put u proteklih sedam godina. U istom periodu, ovo su bili četvrti lokalni izbori.

Opština Preševo ima preko 33.000 stanovnika i u njoj živi polovina od oko 61.000 Albanaca, koliko ih je registrovano na poslednjem popisu u Srbiji.

Zastupljeni su još u Bujanovcu i Medveđi, dve opštine na jugu koje su deo takozvane Preševske doline.

Na vlasti u Preševu su se poslednjih godina smenjivali Alternativa za promene i Partija za demokratsko delovanje.

Pročitajte i ovo: Vlast u Preševu raspuštena iz Beograda uz međusobne optužbe albanskih partija

Opozicioni Front za promene osvojio najviše glasova u Bujanovcu

Na lokalnim izborima u Bujanovcu, kandidat Partije za demokratsko delovanje Ragmi Mustafi, inače savetnik zamenika kosovskog premijera Besnika Bislimija, osvojio je najmanje glasova od svih albanskih stranaka koje su učestvovale na izborima.

Najveći broj glasova u toj opštini, prema podacima koje je za RSE saopštio predsednik opštinske izborne komisije Fejzi Bećiri (Beqiri), osvojio je opozicioni Front za promene – 19,17 odsto.

Zatim sledi Pokret za demokratski progres, sa osvojenih 17,53 odsto glasova. Taj pokret je u dosadašnjem sazivu činio vlast sa Demokratskom partijom i Partijom za demokratsko delovanje.

Demokratska partija osvojila je 13,53 odsto glasova, a Partija za demokratsko delovanje koju je podržao kosovski premijer Aljbin Kurti 11,59 odsto.

Lista okupljena oko SNS-a je osvojila 16,69 odsto glasova. Grupa građana "Dr Dejan Stojanović Meče" osvojila je 9,25 procenata, Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića 6,18 odsto.

Cenzus je prešla i izborna lista Promene sad sa osvojenih 3,40 odsto glasova.

Pročitajte i ovo: Nakon Severne Makedonije, Kurti u predizbornoj kampanji u Preševskoj dolini

Iako su se albanske stranke u Preševu takmičile sa šest izbornih lista, a u Bujanovcu sa četiri, premijer Kosova Aljbin Kurti je podržao samo kandidate Partije za demokratsko delovanje - Arditu Sinani u Preševu i Ragmija Mustafija u Bujanovcu i pozvao birače da glasaju za njih.

Na decembarskim parlamentarnim izborima u Srbiji, Kurti i njegova stranka Samoopredeljenje podržali su Šaipa Kamberija - kandidata Partije za demokratsko delovanje za republičkog poslanika.

Kamberi je trenutno jedini albanski predstavnik u Skupštini Srbije.

Nijednoj nacionalnoj manjini nije zagarantovano poslaničko mesto, ali imaju niži procentualni prag na izborima koji im omogućava lakši ulazak u parlament.

Albanci su, prema podacima popisa, četvrta najbronija nacionalna manjina u Srbiji.

U opštini Medveđa, trećoj na jugu Srbije gde žive Albanci, lokalni izbori su održani 17. decembra 2023.

Na tim izborima učestvovale su samo dve partije – SNS i Demokratska partija za Medveđu. SNS je u toj opštini osvojio većinu glasova i sam formirao vlast.

Pročitajte i ovo: Albanci 'obrisani' sa adresa na jugu Srbije pred Ustavnim sudom