Preminuo Martti Ahtisaari

Bivši finski predsednik Marti Ahtisari na sednici finskog parlamenta, Helsinki, 6. februar 2018.

Bivši predsednik Finske i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari) preminuo je u ponedeljak u Helsinkiju u 87. godini, saopštilo je finsko predsedništvo.

"Duboko smo tužni što smo primili vest o smrti predsednika Martija Ahtisarija. Marti Ahtisari je verovao u ljude, civilizaciju i dobrotu, i živeo je sjajnim, izuzetnim životom. On je bio predsednik vremena promena, koji je Finsku uveo u globalnu eru EU", saopštio je predsednik Sauli Niniste (Niinisto).

Ahtisari je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. Pre svog predsedničkog mandata, bio je na nekoliko važnih funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova Finske i Ujedinjenim nacijama.

Ahtisari je u novembru 2005. preuzeo funkciju specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za proces budućeg statusa Kosova. Na osnovu njegovog plana iz 2007. godine je proglašena nezavisnost Kosova.

Dobio je Nobelovu nagrada za mir 2008. godine za, kako je obrazloženo "njegove važne napore, na nekoliko kontinenata i više od tri decenije, u rešavanju međunarodnih sukoba".

Dokument koji je u javnosti poznat kao Ahtisarijev plan daje jake garancije srpskoj zajednici.

U Ahtisarijevom planu iz 2007. godine, u delu koji se odnosi na prava zajednica, navodi se da pripadnici nevećinskih zajednica imaju pravo da izražavaju, održavaju i razvijaju svoju kulturu i čuvaju suštinske elemente svog identiteta, kao što su veroispovest, jezik, tradicija i kultura.

Takođe im se garantuje pravo na sticanje obrazovanja na jednom od zvaničnih jezika na Kosovu po svom izboru na svim nivoima.

Tu je i pravo da osnivaju i upravljaju svojim sopstvenim privatnim obrazovnim i ustanovama za obuku kojima se može odobriti javna finansijska pomoć, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.