Preminuo Leonard Cohen: Odlazak vizionara

Cohen je bio uzor mnogim akustičnim bendovima 70-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije

Čuveni kanadski muzičar Leonard Cohen preminuo je u 82. godini života, objavljeno je na njegovom službenom Facebook profilu.

"S velikom tugom objavljujemo kako je legendarni pesnik, kantautor i umetnik, Leonard Cohen, preminuo. Izgubili smo jednog od najuvaženijih i najplodnijih vizionara", navodi se u objavi.

Cohen je rođen u jevrejskoj porodici. Kasnije je postao sledbenik zen budizma. Od 1994. do 1999. napravio je pauzu od muzičke industrije.

"Moj život je bio pun nereda i haosa, i u tom sam periodu postigao malo discipline. Nakon toga sam se odlučio vratiti muzici", rekao je o tom periodu života.

Među najvećim hitovima nalaze se pesme kao što su "Suzanne" i "I'm Your Man". Poslednji, 14. album "You Want It Darker" objavio je pre mesec dana i tada najavio "da je spreman umreti".

Godine 2008. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame.

Petar Janjatović, dugogodišnji muzički kritičar i autor Ex YU rok enciklopedije, kaže da je Cohen bio neponovljiv i svestrani umetnik.

„Njegova poetika je vrlo specifična. Na elegantan način povezuje različite dekade. Dakle, on je bio blizak i onim tananim lirskim dušama, ali i ljudima koji su voleli jaku rok end rol muziku. Tako da je, čini mi se, univerzalnost tog jezika bila presudna kod njega. U krajnjoj liniji on je jedan od bitnih intelektualaca na pop sceni. Ne treba zaboraviti da se u jednom dužem periodu potpuno povukao sa scene. Posvetio se budizmu i živeo je u Indiji, a opet je bio jedan od životnih ljudi – koji su bili inspirani nekim lepim hedonističkim stvarima“, smatra Petar Janjatović.

Govoreći o uticaju Koenovog stvaralaštva na region, Janjatović podseća da je bio uzor mnogim akustičnim bendovima 70-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

„Nesumnjivo je ta scena koju su proneli bendovi poput 'S vremena na vreme, Drago Mlinarec i drugi brojni autori sa svojim instumentima bila inspirisana raznolikošću tema kojima se Leonard Cohen bavio“, zaključuje Petar Janjatović.

Detalji o smrti nisu saopšteni. Sahrana će se održati u Los Anđelesu, a datum još nije određen.