Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije

Patrick Robinson

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson (Patrick Robinson), u Beogradu je protekle sedmice predstavio projekat pomoći pravosuđu zemalja bivše Jugoslavije u procesuiranju ratnih zločina.

Ovaj projekat vrijedan je četiri miliona eura. Robinson je između ostalog još jednom rekao da je zabrinut što haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhapšeni.

Obrazlažući projekat pomoći pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije, Robinson je rekao i da završetak rada Haškog tribunala leži u nastavljanju rada nacionalnih sudova.

„Svaki od ovih projekata u projektu ratnih zločina, vođen je tim saznanjem – da nacionalna pravosuđa moraju biti stavljena u poziciju da efikasno okončaju rad haškog tribunala, jer sam Tribunal nije nikada imao namjeru da sudi u svim slučajevima ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji“,
kazao je predsjednik haškog suda.

Dodao je da će veliki broj zločina počinjenih tokom devedesetih biti procesuiran upravo pred domaćim pravosuđima.

„Ovaj projekat ima više zadataka i puteva, ali svi imaju istu svrhu, da poboljšaju poziciju domaćih pravosuđa u nastojanju da ostvare pravdu za one koji je nisu i koji je neće dobiti od Tribunala. Jer mi smo institucija sa ograničenim vremenom trajanja, kao što znate, Tribunal će završiti sa radom za tri četiri godine, i taj rad će nastaviti domaća pravosuđa“,
zaključio je Robinson.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije
Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima
Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu
Ratni huškači iz Kontićevog filma i danas su u javnosti
Karadžić protiv optužbe za teror civila
Nužno nastaviti suđenja za ratne zločine
Svjedočanstvo o zločinu nad djecom

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)