Tužilaštvo podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora i protiv direktora 'Šuma RS'

Strahinja Bašević (za mikrofonom) tokom konferencije za medije, Sokolac, Bosna i Hercegovina, 24. avgust 2024.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je 27. avgusta podnijelo Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu Prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Strahinje Baševića, v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Romanija" Sokolac i poslanika stranke Milorada Dodika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske, koji se ranije tog dana predao policiji.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora Tužilaštvo je podnijelo i protiv Slavena Gojkovića, bivšeg v.d. direktora Javnog preduzeća "Šume RS", te lica J.G. "zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Kako je ranije potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva, Bašević se predao u pratnji advokata te je odmah lišen slobode.

Dan ranije, 26. avgusta, iz Tužilaštva je saopšteno da je u policijskoj akciji uhapšen Gojković, i još tri lica, što bivša što sadašnja direktora šumskih gazdinstava koja funkcionišu u sklopu "Šuma", a da je Bašević u bijegu.

Pročitajte i ovo: Uhapšen bivši v.d. direktora 'Šuma RS' i trojica direktora šumskih gazdinstava, četvrti u bijegu

Pretresi i hapšenja su izvršeni u opštinama na istoku Bosne i Hercegovine, Sokocu, Rogatici, Han Pijesku i Višegradu.

Tužilaštvo tereti Baševića, Gojkovića i ostale direktore da su tokom 2020. na području ove četiri opštine zloupotrebili svoj službeni položaj, i nanijeli štetu entitetskom budžetu, kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH.

Dodaje se da su oni tom prilikom "iskoristili okolnosti proglašenja pandemije 'COVID-19', koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou".

"Svi će biti ispitani tokom dana i onda će se odlučiti hoće li biti podnesen Prijedlog za određivanje pritvora", navode iz OJT Istočno Sarajevo.

Osim što je šef lokalnog šumskog gazdinstva i poslanik u entitetskom parlamentu, Bašević je i kandidat za načelnika Opštine Sokolac na lokalnim izborima, zakazanim za 6. oktobar 2024. godine.