Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa

Školsko osoblje uvodi sanitarne mjere nakon otvaranja škola u Briselu, Belgija, 15. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 15. maj, 2020.:

Jedna osoba preminula je od posledica bolesti COVID-19 u Srbiji, u poslednja 24 sata, saopšteno je u petak na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs. U istom vremenskom periodu prisustvo virusa korona, koji izazva bolest COVID-19, potvrđeno je kod još 64 osobe, čime je ukupan broj inficiranih 10.438, a ukupno je zabeleženo 225 smrtnih slučajeva.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u posljednja 24 sata, prisustvo korona virusa potvrđeno je kod šest osoba, rekao je u petak na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa.

Evropska komisija je odložila objavljivanje paketa o proširenju za oktobar,
potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora. Razlog za odlaganje je pandemija COVID-19 i nedovoljni ljudski resursi da bi se radilo na ovom obimnom dokumentu, koji obuhvata analizu celokupnog procesa proširenja kao i izveštaje za svaku zemlju pojedinačno.

U protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) preminule su dvije pacijentice kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopšteno je 15. maja iz UKC-a RS-a.

Više od tri miliona stanovnika Wuhana (Vuhan), kineskog grada u kojem je u decembru 2019. počela epidemija korona virusa, testirano je na ovaj patogen od aprila, a zvaničnici će se sada fokusirati na preostale od ukupno 11 miliona stanovnika, prenijeli su državni mediji.

U Srbiji danas (15. maj) počinje isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima, a novac će prvi dobiti penzioneri i korisnici socijalne pomoći. Od danas počinje sa radom i telefonski broj 0800/101-100 putem koga će ostali punoletni građani moći da se prijave.

Vlada Slovenije proglasila je kasno sinoć (14. maj) zvanično kraj epidemije korona virusa i postala prva zemlja u Evropi koja je to učinila, nakon što su vlasti registrovale manje od sedam novih slučajeva zaraze dnevno u posljednje dvije sedmice.