Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa

Crnogorska vojska čuva zgradu predviđenu za karantin povratnika iz inostranstva, univerzitetki kampus Podgorica

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pročitajte i ovo: Skuplji igrači, u sportu bez publike

Pregled tekstova i vijesti za 25. april, 2020.:

Kina danas deseti dan uzastopno nije prijavila nijedan smrtni slučaj od posledica zaraze korona virusom. Vlasti u Pekingu objavile su da je u prethodna 24 časa zaraza potvrđena kod još 12 osoba, od kojih se 11 vratilo iz inostranstva.

Broj umrlih od posljedica infekcije virusom korona u Iranu je smanjen za oko 70 odsto u odnosu na vrhunac epidemije, dok je broj pacijenata u bolnicama opao za pola, rekao je 25. aprila zamjenik ministra zdravlja Iradž Hariri.

Tri američke države dozvolile su otvaranje nekih prodavnica, odnosno deblokadu, koja je uvedena u okviru mera radi suzbijanja širenja virusa korona nakon što je broj umrlih u SAD premašio 51.000.

Nemačka će se tokom predsedavanja Evropskom unijom (EU), koje preuzima od Hrvatske 1. jula, fokusirati na borbu protiv virusa korona i na socijalne i ekonomske posledice epidemije, rekla je 25. aprila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Zbog problema sa distribucijom mreža protiv komaraca i lekova usled epidemije korona virusa, od malarije bi ove godine moglo da umre oko 400.000 ljudi više, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno sedam novooboljelih osoba, tako da je ukupni broj oboljelih 2.016, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu 25. travnja.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) navodi da je ukupno 45.849 poreskih obveznika podnijelo prijavu PDV-a za poreski period mart 2020. godine. To znači da je 99,2 posto svih registrovanih poreskih obveznika podnijelo prijavu na vrijeme.

Republička izborna komisija (RIK) 16. marta, dan posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije bolesti izazvane korona virusom COVID-19, donela je odluku o prekidu izbornih radnji za opšte izbore zakazane za 26. april. Ta odluka, kako je saopštio RIK, biće na snazi do ukidanja vanrednog stanja.

Srbija je 25. aprila sa aerodroma u Beogradu uputila Italiji četiri aviona pomoći medicinske opreme. Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Beogradu, rekao je na Aerodromu Nikola Tesla da se radi o velikom gestu i zahvalio Srbiji