Prajd Info Centar u Beogradu objavio da je napadnut njihov radnik obezbeđenja

Izlog Prajd Info centra uoči Parade ponosa, 09.09.2023.

Nepoznat mladić je fizički nasrnuo na pripadnika obezbeđenja Prajd info Centra u Beogradu, nakon što je slomio zastavu duginih boja koja je postavljena iznad izloga centra, navodi se u objavi Prajd Info Centra na Instagramu 3. februara.

"Kada je radnik obezbeđenja reagovao, napadač ga je oborio na zemlju i počeo da udara pesnicama po licu, a zatim je pobegao. Policija i hitna pomoć su brzo reagovali na poziv koordinatora Prajd Info Centra", navodi se u objavi.

Prajd Info Centar je objavio i da je ovo 20. po redu napad na ovaj prostor, ali "prvi slučaj u kome se dogodio fizički napad na osobu zaposlenu u Prajd Info Centru".

U objavi se navodi da "ovakvi primeri nam daju do znanja kako LGBTI+ zajednica u Srbiji, ali i Beogradu, i dalje nije bezbedna čak ni tokom dana u jednoj od najprometnijih ulica Beograda".

Inače, ovaj prostor otvoren je u centru glavnog grada 2018. godine sa ciljem da građani u njemu dobiju obaveštenja o LGBT zajednici u Srbiji.

Beograd Prajd je objavio da "zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja identifikuju i privedu pravdi počioca fizičkog napada" na radnika obezbeđenja Prajd Info Centra.

"Istovremeno, javnost mora biti obaveštena o identitetu i motivima ovog, ali i svih drugih ranijih napada na centar", ističu u objavi.

Prethodni napad na Prajd Info Centar dogodio se 7. januara kada je polomljen izlog na ulazu u prostorije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prajd info centar u Beogradu otvorio vrata posle napada

Povodom tog slučaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da istražuju slučaj, a Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a u slučaju razbijanja izloga Prajd info centra.

Napad su osudile ambasade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.