Stvorenja na krovovima Praga u samoizolaciji od 19. veka

Jutarnje svetlo na jednoj od četiri krilate ženske figure koje stoje u uglovima mosta Čehuv. Figure, koje drže visoko podignute pozlaćene vence napravio je Antonin Pop (1815–1915).
 

Crne bebe koje se penju na stub televizijskog tornja Žižkov, najviše građevine u Pragu. Bebe su dugačke 3,5 metra a izradio ih je savremeni češki umetnik David Černi. Svaka beba teška je oko 250 kilograma.
 

Krilata figura na krovu Nacionalnog muzeja je delo vajara Bohuslava Šnirha, a gleda niz Venceslavov trg. Tokom 1968. godine, invazivne snage sovjetske vojske ispalile su stotine metaka iz teških mitraljeza sa trga na pročelje muzeja, ostavljajući ga izrešetanim od metaka do 2018. godine, kada je zgrada obnovljena.
 

O ove dve figure na zgradi na dnu Venceslavovog trga autor nije uspeo da pronađe detaljnije podatke.

 

Tajanstveno stvorenje iznad stambene zgrade na šetalištu praške reke Vltave.
 

Figure iznad Pozorišta Vinohradi, delo vajara Milana Havličeka (1873-1917).
 

Statua sa lampom (moderna češka umetnost može biti čudna) na krovu Palate Dejm.

Sveti Đorđe ubija aždaju na uglu zgrade u Pariskoj ulici, u blizini Starog gradskog trga.
 

Vatrogasac prikazan kako spašava ženu od zlatnih plamenova na krovu zgrade stare Praške osiguravajuće kuće na Starom gradskom trgu u Pragu. Ova epska skulptura je jedno od poslednjih dela češkog vajara Bohuslava Šnirha pre njegove smrti 1901.
 

Figure na krovu Nacionalnog muzeja, delo su takođe Bohuslava Šnirha. Navodno predstavljaju različite regione nekadašnje Čehoslovačke.
 

Usamljeni muški lik sa zasukanim noževima na fasadi Adrija Palate.
 

Spomenik titanu Atlasu koji drži „nebesku sferu“ iznad Klementinuma, drevnog skupa zgrada u okviru kojih je radna meteorološka stanica koja je u upotrebi od 1775. godine. Statuu Atlasa napravio je Matijas Bernard Braun (1684-1738), koji je takođe napravio nekoliko skulptura na praškom Karlovom mostu.
 

Skulpture Ladislava Salouna (1870-1946) na uglu nove gradske kuće. Saloun je takođe napravio čuveni spomenik Janu Husu na Starom gradskom trgu.
 

Druga figura na krovu starog Praškog osiguravajućeg društva nazvana "poziv na uzbunu" prikazuje ženu i dete kako upozoravaju ljude na požar. Skulptura je bila nedovršena kada je umro njen tvorac Bohuslav Šnirh, a dovršio ju je njegov pripravnik Ladislav Saloun.
 

Skulptura sa pogledom na Vltavu na uglu češkog Gete instituta.
 

Nika, boginja pobede, prikazana kako vozi tri konja iz kočija na uglu Narodnog pozorišta. Ikonična statua na krovu je u stvari kopija originala. Odmah nakon što je Bohuslav Šnirh, nakon nekoliko godina rada, dovršio bronzane skulpture pozorišta, posmatrao je kako ih uništava požar 1881. godine. Kopije koje se danas nalaze na krovu pozorišta postavljene su na rekonstruisanu zgradu 1911. godine, deceniju nakon što je Šnirh umro.
 

Skulpture Ladislava Salouna na uglu nove gradske kuće.
 

Nosač svetla i lav, koje je 1898. godine dovršio vajar Antonin Pop, a koji su postavljeni na krov Češke narodne banke. Godine 2019. postavljena je vremenska kapsula unutar spomenika na stotu godišnjicu uspostavljanja valute Čehoslovačke, krune. Vremenska kapsula treba da bude otvorena 2069. godine.