U Srbiji ugašeno 159 požara, veliki požar i dalje na jugoistoku, saopštio ministar policije

Gašenje požara na planini Vidlič, na jugoistoku Srbije, 27.8.2024.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je 27. avgusta da trenutno u Srbiji ima oko 200 požara, a da je juče, za 24 časa ugašeno 159 požara.

Dačić je obišao planinu Vidlič, na jugoistoku Srbije, gde je, prema njegovim rečima, sada žarište velikog požara kojim je zahvaćeno više od 2.500 hektara.

"Sve naše jedinice su došle ovde da pomognu zajedno sa pripadnicima ostalih specijalizovanih državnih organa, Srbijašuma, specijalizovane jedinice civilne zaštite", rekao je Dačić.

On je rekao i da se pretpostavlja da je uzrok požara bio grom.

Pročitajte i ovo: Više od 200 požara u Srbiji, gori na Staroj planini, Tari, u opštini Bela Palanka

"Ovo je veoma težak posao. Mi ćemo odavde ići da obiđemo požar i u okolini Žagubice. Pretpostavlja da je uzrok požara bio grom koji je izazvao plamen, koji se nakon toga proširio. Vatra se brzo širi, suvo je, uz pojavu vetra, koji ponekad ide gotovo neuhvatljivom brzinom", rekao je Dačić.

MUP Srbije je prethodnog dana objavio da je na teritoriji Srbije evidentirano je ukupno 200 požara, od čega je 179 na otvorenom prostoru, a najveći aktivni požari su bili na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog Vrha i Tare.

Tada je objavljeno da je najveći požar na planini Vidlič, gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem kao i delovi bukove šume.