Prva Povorka ponosa u BiH: Tu smo i oduvijek smo bili

Najavljeno je 500 učesnika, koje će osiguravati 1.200 policajaca

Ima izać! - prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa biće održana u nedjelju, 8. septembra, u Sarajevu. Najavljeno je 500 učesnika, koje će osiguravati 1.200 policajaca. Dan ranije održan je kontra skup pod nazivom „Dan tradicionalne porodice“, a nekoliko sati prije početka same Povorke, u nedjelju, najavljen je još jedan sličan.

Prva Povorka ponosa će krenuti od Vječne vatre u samom centru Sarajeva, a nastaviće ulicom Maršala Tita, do Trga Bosne i Hercegovine, gdje se nalaze institucije Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako su objavili organizatori, Povorka će krenuti u 12:00 sati ispred Vječne vatre.

Svi prilazi centru grada već su zatvoreni, javljaju reporteri RSE.

Blokada na jednom od prilaza centru grada

Kontraskup kod naselja Ciglane

Nekoliko desetina građana okupilo se u sarajevskom naselju Ciglane na protestu protiv prve bh Povorke ponosa. Kažu kako na miran i dostojanstven način žele pokazati da se protive održavanju povorke ponosa, te je ovo njihov čin borbe protiv kako kažu nemorala i devijacija u društvu.

"Naša osnovna poruka je reći 'ne' nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija u javnom eteru. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno... Brak je između muškarca i žene kao što je to uvijek bilo, kao što je to Bog stvorio, kao između ljudi, tako i između životinja", kaže Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, jedan je od organizatora današnjeg okupljanja.

Brojni policijski službenici osiguravaju i ovaj skup na Ciglanama, ali u ovom dijelu glavnog grada saobraćaj neće biti obustavljen u narednim satima kao što je to slučaj na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici.


Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa u saopštenju objavljenom u subotu podsjećaju da je prošlo više od pet mjeseci od kada je objavljeno kada će biti organizovana Povorka.

“Mi jesmo LGBTIQ osobe, ali smo i radnice/ci, i Romi/kinje, i nezaposlene osobe, i osobe sa invaliditetom, i sestre i braća, i kćerke i sinovi, i majke i očevi, i građanke i građani BiH. Teška ekonomska i socijalna situacija u državi, nezaposlenost, sumnjiva privatizacija, iseljavanje iz države, zagađeni zrak i voda, selektivna vladavina prava i svi ostali problemi utiču i na naše živote”, navode iz Organizacionog.

Dodaju kako se svođenjem nečijeg života samo na seksualnu orijentaciju opravdava dehumanizacija i nasilje koje se vrši.

“Zbog toga je neophodno da izađemo na ulicu da iskoristimo naše Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje i kažemo da je dosta. Da kažemo da smo tu i da smo oduvijek bili/e ovdje”, zaključuju iz Organizacionog odbora.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mama je uz LGBTIQ

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pozvala je na nenasilje.

Pročitajte i ovo: U džamijama u BiH čitana poruka protiv Parade ponosa


U svim džamijama u Bosni i Hercegovini u petak je vjernicima pročitan stav Vijeća muftija o najavljenoj Povorci. U tom stavu pored toga da što se podsjeća da je prema islamskom učenju brak “ugovor o zajedničkom životu između muškarca i žene”, a da se “homoseksualizam kvalificira kao veliki grijeh i razvrat”.

Posebna pažnja se skreće vjernicima “da nijednom pojedincu, ma ko bio, nije dozvoljeno nasilje prema bilo kojem čovjeku zbog njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.

Pročitajte i ovo: Prijetnje i govor mržnje pred prvu Paradu ponosa u Sarajevu


Dok su brojne javne ličnosti najavile da će učestvovati na Povorci ponosa, među kojima je i američki ambasador u BiH, Eric Nelson, udruženje Mladi muslimani uputilo je proglas u kojem pozivaju na neodržavanje povorke i navode da je “nedopustivo da se LGBT osobe prikazuju kao normalne, obične i miroljubive”.

U video obraćanju objavljenom na Facebook stranici ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, ambasador Eric Nelson izrazio je svoju podršku prvoj bosanskohercegovačkoj Povorci ponosa koja će biti održana u nedelju 8. septembra.

"Ambasada SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj Povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Učestvovaću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim porodicama", rekao je ambasador Nelson tokom svog obraćanja.

U osigurani prostor Povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića, gdje će svi učesnici morati proći sigurnosnu kontrolu. Tačno u 12:00 sati ulaz će biti zatvoren, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da naknadno uđe na Povorku.

Prvu bosanskohercegovačku Povorku štitiće i antisnajperske snage raspoređene na krovove zgrada. Program će sačinjavati šetnja, govori članova i članica organizacionog odbora.

Nakon Povorke nije planiran prateći zabavni program, a organizatori podsjećaju da je prva bh. Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba, te predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja.