Ponos na Balkanu: Povorke od Sarajeva do Prištine uoči EuroPride u Beogradu

Uz jake mjere obezbjeđenja oko 1.000 građana pridružilo se borbi za prava LGBTIQ osoba u BiH. Učesnici ovogodišnje povorke pod motom "Porodično okupljanje" žele skrenuti pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama. Mjesec juni širom svijeta se obilježava kao mjesec ponosa i LGBTIQ zajednica ga obilježava na različite načine. 

Pripadnici LGBTIQ zajednice u BiH suočavaju se svakodnevno sa osudama javnosti, vrijeđanjem, diskriminacijom i prijetnjama.

Ovim skupom žele pokazati da su tu, među nama i da žele biti ravnopravni članovi društva.

"Zašto jedne građane tretirati drugačije od drugih? Došli smo da podržimo jer smo dio toga ujedno, samo ljubav i sloboda," kažu Džejlan i Iva, učesnici Bh. povorke ponosa u Sarajevu.

Prema izvještaju Ombudsmena BiH, u Bosni i Hercegovini od 2017. godine nisu napravljeni konkretni pomaci u osiguravanju stvarne ravnopravnosti LGBTIQ osoba.

LGBT+ zajednica smatra da BiH prilično kaska za zemljama regiona kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava. Ukazuju na to da BiH nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.

Danas, 25. juna 2022. godine, u Skoplju je održana treća Parada ponosa u organizaciji Nacionalne mreže protiv homofobije i transfobije. Skopje Pride je događaj iz i za LGBT+ zajednicu. Ponos je protest, ali i proslava, u kojoj potvrđujemo nadu u solidarnije, humanije i pravednije društvo, kažu organizatori povorke.

U Prištini je 9. juna održana šesta Parada ponosa pod sloganom "I u državi i u porodici", koji prema ocjenama civilnog sektora, simbolizuje trenutnu situaciju položaja te zajednice, odnosno negiranje njenog postojanja.

Ovo je mjesec u kom se održava najviše Povorki ponosa, kako u svijetu tako i na Balkanu. Između 10 i 12.000 pripadnika LGBTIQ+ zajednice bilo je na Zagreb Prideu. "Zahtijevamo od grada da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra", traže oraganizatori povorke u Zagrebu.

I u Solunu je u subotu 25. juna održan Pride 2022.. Kolone ljudi je šetalo centrom grada više od dva sata uz minimalno obezbjeđenje policijskih snaga.

Solun Pride, Grčka 25. juna 2022.

Solun, Grčka 25. juna 2022.

Ove godine na Zapadni Balkan dolazi i Euro Pride, koji će se održati u Beogradu.

Foto: Učesnici beogradskog Prajda, 18.septembra 2021.

Beograd je izabran 2019. godine u konkurenciji koju su činili Barselona, Lisabon i Dablin. "Europrajd" je najveći međunarodni prajd u Evropi koji se održava od 1992. godine.

Foto: Učesnici Prajda u šetnji centralnim ulicama Beograda, 18.septembra 2021. godine 

Uz jake mjere obezbjeđenja oko 1.000 građana pridružilo se borbi za prava LGBTIQ osoba u BiH. Učesnici ovogodišnje povorke pod motom "Porodično okupljanje“ žele skrenuti pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama.