Poverenica u Srbiji osudila targetiranje novinarke Tamare Skrozze i premijera Miloša Vučevića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković, mart 2020.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković osudila je u četvrtak govor mržnje, uvrede i pretnje kojima se targetiraju novinarka agencije FoNet Tamara Skrozza i premijer Miloš Vućević.

Poverenica je u saopštenju navela da napadi potencijalno motivisani nacionalnom i verskom mržnjom, kao i neprimereni i ponižavajući komentari iz dana u dan postaju oštriji i brutalniji na društvenim mrežama i u medijima.

"Poslednji primeri nedozvoljenog ponašanja mogu dovesti do nesagledivih posledica. To, verujem, niko u Srbiji ne želi", saopštila je Janković.

Pojedini provladini tabloidni mediji pisali su prethodnih dana da je Tamara Skrozza navodno rekla da je "predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića trebalo ubiti u noći 5. i 6. oktobra 2000. godine", kada je svrgnut režim Slobodana Miloševića.

Skrozza je u emisiji "Da sam ja neko" na televiziji N1 zapravo rekla da je od 6. oktobra 2000. godine Srbija trebalo da bude potpuno drugačija, bez ljudi koji su do tada bili deo vlasti.

"Da je ta noć (između 5. i 6. oktobra) bila drugačija, i da smo se 6. oktobra probudili u jednoj drugačijoj Srbiji, Srbiji bez nekih ljudi, mislim da bi ovo danas bilo sasvim druga priča, a mi zapravo živimo devedesete", rekla je Skrozza.

Pročitajte i ovo: Medijska udruženja u Srbiji traže ostavku ministra nakon optužbi protiv novinarke Tamare Skrozze za govor mržnje

Kada je reč o targetiranju premijera Srbije Miloša Vučevića, do njega dolazi na društvenim mrežama zbog njegovog oboljevanja od korona virusa, piše agencija Beta.

Brankica Janković je izrazila zabrinutost zbog sve više pojedinačnih incidenata i naglasila da se oni mogu odraziti na sve društvene odnose i doprineti produbljivanju podela, vodeći ka štetnim tenzijama i generisanju raznih vidova nasilja.

"Vređanje neistomišljenika, iznošenje neosnovanih interpretacija i optužbi, nerazumevanje i nedostatak argumentovane rasprave odražava se na sve građane i građanke Republike Srbije, bez obzira na njihova politička, verska ubeđenja ili druga stvarna ili pretpostavljena lična svojstva", saopštila je poverenica.

Kako je naglasila, ukoliko se ne reaguje na neprimerenu retoriku i nasilje, javni prostor biće ispunjen uvredljivim i pretećim sadržajima kojima se podstiče strah i stvara neprijateljsko okruženje za mnoge pojedince i čitave grupe ljudi.

"Nepravda i 'selektivna' pravda ugrožavaju sva ljudska bića, a sve ono što se pojavi u javnom prostoru mora imati i posebnu težinu jer je rečima i slikama lako podstaći ljudske strahove, stereotipe ili odnegovati predrasude, i u najgorem ohrabriti da se ugroze nečija prava, pa i bezbednost, poziva ili želi bilo čija smrt", rekla je poverenica.