Potraga za nestalim radnicima termoelektrane Gacko

Prevrnuti autobus

U Gacku je trenutno potraga za nestalim radnicima Termoelektrane Gacko koji
su u utorak, 2. decembra nestali u nabujaloj rijeci Gračanici prilikom dolaska na posao.

Prilikom dolaska na posao u Rudnik i termoelektranu Gacko, šestorica radnika ovog preduzeća u minibusu gatačkog autoprevoza prevrnula su se u rijeku, gdje su dvojica nestala u vodenoj bujici. Radnik Termoelektrane Goran Subotić bio je u minibusu kada se nesreća dogodila.

„Zapeli smo za neki kolac koji vjerojatno služi kao orijentir za širinu te prelaznice, međutim, toliko je matica bila jaka da je okrenula minibus mimo te prelaznice. Mi smo skakali u vodu, tražili smo spas. Na naš zahtjev, vozač je otvorio vrata, i mi, koji smo znali da plivamo, poskakali smo u vodu.“

Subotić ističe da je vidio radnike koji trče, ali im nisu mogli pomoći pošto je bujica bila izuzetno jaka i nisu mogli prići rijeci. Veselin Beatović je bio svjedok jutrošnjeg dešavanja.

„Vjerovatno vozač, najvjerojatnije ljudski faktor. Oni su govorili da ne vozi, on je naišao na most. Rekli su da otvori vrata, iskakali su. Ovaj je plivao oko 150 metara, ovoga Čeda Filipovića je spasio jedan dečko, Jurić.“

Još uvijek nisu pronađena dvojica nestalih radnika Rudnika i TE Gacko, a oko stotinu ljudi pretražuje obale nabujale Gračanice. U toku noći na području ove opštine palo je oko 180 litara kiše po metru kvadratnom.

Ekipe su na terenu, a potragu vrše pripadnici Vatrogasne jedinice Gacko,
ekipe Civilna zaštite, zaposleni u rudniku I termoelektrani, te policija.

Dvojica radnika najvjerovatnije nisu znali plivati, dok su se ostala četvorica spasila iz rijeke.